Dit is er te doen tijdens Keti Koti in Alphen aan den Rijn: van tentoonstelling tot theaterconcert

Foto: Pixabay

ALPHEN AAN DEN RIJN – Keti Koti, oftewel ‘gebroken ketenen’ herdenkt de afschaffing van de slavernij; het slavernijverleden en het belang van gelijkwaardigheid. Van 1 tot 6 juli staan er verschillende activiteiten op het programma om ook in Alphen aan den Rijn aandacht te besteden aan deze Surinaamse feestdag.

Op maandag 1 juli wordt de herdenkingsweek afgetrapt met een wandeling van het stadhuis naar theater Castellum; stadsdichter Chanty Louis zal spoken word voordragen en er is een dansoptreden te zien van Quincy en Gio.

Verder is de maandagavond gevuld met de uitvoering van Tula & Juliet in Castellum. Izaline Calister brengt in deze voorstelling het verhaal van haar overgrootmoeder Juliet (1836-1875) tot leven; zij heeft zowel de slavernij als de afschaffing daarvan meegemaakt. Dit persoonlijke en kwetsbare verhaal verweeft ze met dat van Tula. De leider van de grootste slavenopstand is in 2010 als nationale held erkend op Curaçao. Deze grote opstand vond plaats in 1795 en werd bloedig neergeslagen; Tula kreeg de doodstraf.

‘Een Geketende Reis’ en ‘Oema foe Sranan’

Op woensdag 3 en zaterdag 6 juli staat er een programma klaar bij Parkvilla, georganiseerd door en in samenwerking met Participe. Zo opent op 3 juli om 15.00 uur de tentoonstelling ‘Een Geketende Reis’ van de Alphense kunstenares Charmaine de Heij. Door ervaringsperformance, videokunst en fotografie brengt ze de verschrikkingen van de slavernij levendig in beeld en confronteert het publiek met de grimmige realiteit ervan. Ook start om 20.00 uur de filmvertoning van ‘Oema foe Sranan’ (Vrouwen van Suriname) en volgt er een nagesprek.

Wereldmarkt en workshops

Op 6 juli is nog steeds de tentoonstelling van De Heij te bekijken. Tussen 12.00 en 14.00 uur vindt de bijbehorende ervaringsperformance plaats, inclusief een reflectiemoment. Ook wordt om 15.00 uur weer de film ‘Oema foe Sranan’ getoond. Nieuw deze dag is de ‘wereldmarkt’, oftewel de ‘Grondtapoe Woyo’. Bovendien zijn er op de zaterdag tussen 15.00 en 17.00 uur diverse workshops te volgen, zoals afro dance; spoken word; verbinden en begrip. De inschrijvingen voor de workshops vinden ter plekke plaats.  

Om 19.00 uur geven jeugddeelnemers van de workshop spoken word een presentatie, terwijl ook verschillende toespraken en optredens (No Spang en de band Kaseko Messengers) van start gaan; bij mooi weer buiten.

Werkgroep

‘Keti Koti werd al wel vaker gevierd in Alphen aan den Rijn, maar er heeft dit jaar ook een werkgroep aan gewerkt’, vertelt Kristien van den Oever van cultuurorganisatie Khabbaz in De Ochtendshow van Studio Alphen. ‘Zo heeft deze groep een mooi programma weten neer te zetten, waarbij zowel de slavernij als de gehele koloniale periode worden herdacht.’

Lees ook: Samenwerking en subsidie voor Keti Koti: 'Historisch bewustzijn vergroten'