Arrestatieteams, politiehelikopters, bom-experts en drugsverdachten, wat is er loos in Alphen?

Prins Hendrikstraat (rood en blauw), Paradijslaan (oranje) en Havenstraat (groen) Foto: Google Maps, Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is deze week druk in Alphen aan den Rijn en dan met name op misdaadvlak. Arrestatieteams, politiehelikopters, agenten in kogelwerende vesten en rechercheurs weten de stad goed te vinden. Zo werd er meerdere keren geschoten en waren er arrestaties in een drugszaak. Wat is er allemaal precies gebeurd?

Het begint maandagochtend in een bedrijfspand aan de Distributieweg in Alphen. Twee Alphenaren van 62 en 61 worden gearresteerd op verdenking van drugshandel en het witwassen van drugsgeld. Zowel het pand als een huis in de Prins Hendrikstraat wordt door rechercheurs doorzocht.

Na de politie-invallen worden meerdere auto's meegenomen. Ook leggen de agenten beslag op het bedrijfspand en de woning. De twee verdachten zitten sinds hun arrestatie in beperkingen en mogen daardoor dus alleen contact hebben met hun advocaat.

Een dag later (dinsdag) is het raak op de Paradijslaan, in het centrum van Alphen. Drie verdachten in een auto worden die ochtend klemgereden door een arrestatieteam. Doordat één van de inzittenden van de wagen probeert te vluchten, voelt de politie zich genoodzaakt om een schot te lossen.

Wat de drie op hun kerfstok hebben, is niet duidelijk. Een politiewoordvoerder wil alleen kwijt dat ze zijn aangehouden in een 'lopend onderzoek'. De verdachten zitten nog vast en worden deze vrijdag voorgeleid, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Foto: Studio Alphen

Donderdag om 17.26 uur stapt een in het zwart geklede man met een automatisch wapen uit een donkere auto, op de kruising van de Prins Hendrikstraat en de Stationsstraat.

Op klaarlichte dag loopt hij tussen de voetgangers en fietsers door naar zijn doelwit: een huis, enkele tientallen meters verderop.

Tien kogelinslagen

Met zijn gezicht bedekt en het wapen in de hand is wel duidelijk dat hij geen boodschappen komt doen. Niet veel later schiet hij meerdere keren op de woning, waarvoor hij vermoedelijk is gekomen.

Ook het huis van de buren wordt geraakt. Er zijn zéker tien kogelinslagen te zien. Gelukkig raakt niemand gewond.

De vermoedelijke schutter in beeld in Alphen aan den Rijn Foto: Studio Alphen
De vermoedelijke schutter in beeld in Alphen aan den Rijn Foto: Studio Alphen

Na zijn daad rent de schutter naar de gereedstaande auto en slaat samen met zijn compagnon op hoge snelheid op de vlucht.

Binnen twee minuten snellen agenten naar de Prins Hendrikstraat en ook twee politiehelikopters komen in actie. Er is een klopjacht gaande en het lijkt erop dat de verdachten al snel in beeld komen.

Arrestatieteam rijdt vluchtauto klem

Rond 18.10 uur verlaten de helikopters Alphen. Een van de twee vliegt eerst wat rondjes boven Leimuiden. Daarna rukken ze allebei op in de richting van Almere, waar ze zo'n twintig minuten later zijn.

Later op de avond wordt bekend dat de vermoedelijke vluchtauto, met daarin de twee verdachten, door een arrestatieteam in Almere is klemgereden. Volgens een politiewoordvoerder is er in de wagen ook een vuurwapen gevonden en in beslag genomen.

Maar daarmee is het nog niet klaar. Rond 22.15 uur worden opnieuw twee politiehelikopters boven Alphen aan den Rijn opgemerkt. Twee mannen zouden met bivakmutsen rondlopen. Er wordt onder meer naar ze gezocht in winkelcentrum De Baronie en winkelcentrum Atlas.

Opnieuw wordt een arrestatieteam van de politie ingezet en er volgen twee arrestaties. Het gaat om mannen in donkere kleding met gezichtsbedekking.

Explosief in rugtas

Eén van hen heeft in zijn rugtas een explosief bij zich. Op de plek van de aanhouding, vlak naast de brandweerkazerne in de Havenstraat, doet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) uitgebreid onderzoek.

Na een paar uur wordt het explosief in recreatiegebied Zegersloot tot ontploffing gebracht. De twee verdachten zitten ondertussen in de cel. Waar ze met het explosief naar op weg waren, is niet duidelijk.

Een politiewoordvoerder wil wederom alleen kwijt dat de mannen zijn aangehouden in een 'lopend onderzoek'. Het is dus ook niet duidelijk of de zaak iets te maken heeft met het schietincident eerder op de dag in de Prins Hendrikstraat en de arrestaties in Almere. Een mogelijk verband wordt wel onderzocht.

Dicht bij elkaar

De meeste incidenten zijn hemelsbreed niet ver van elkaar. Zo liggen de locaties van de twee voorvallen in de Prins Hendrikstraat (rood en blauw) ongeveer 400 meter van elkaar.

De plek waar donderdag wordt geschoten is zo'n 250 meter vanaf de Paradijslaan, waar een arrestatieteam dinsdag (oranje) een schot lost. Vanaf daar is het ongeveer 200 meter naar de Havenstraat (groen), waar de verdachte met het explosief wordt overmeesterd.

Prins Hendrikstraat (rood en blauw), Paradijslaan (oranje) en Havenstraat (groen) Foto: Google Maps, Omroep West

Lees ook: Opnieuw politiehelikopters boven Alphen, arrestatieteam ingezet