Bestuur Nieuw Elan vraagt Robin van Heusden om van raadszetel af te zien

Robin van Heusden (r) met partijleider André de Jeu na de verkiezingszege van Nieuw Elan in 2018 Foto: John Wiersma Fotografie

ALPHEN AAN DEN RIJN – Donderdag 26 september wordt Robin van Heusden geïnstalleerd als raadslid. Hij neemt de zetel van de onlangs overleden Robert Blom in. Het bestuur van Nieuw Elan is hierdoor 'overvallen'. Het partijbestuur heeft 23 september een brief aan Van Heusden gezonden met het verzoek om af te zien van de vrijgevallen zetel in de gemeenteraad.

Normaal gesproken is de zaak eenvoudig. Er kan altijd een raadslid tussentijds vertrekken of overlijden of bijvoorbeeld wethouder worden. Dan wordt de vrijgevallen zetel ingenomen door de eerstvolgende kandidaat op de kieslijst van de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat geldt echter ook als de eerstvolgende kandidaat niet langer lid is van de betreffende partij. Dat is in het geval van Robin van Heusden zo. Hij is inmiddels lid van ONS Alphen.

Robin van Heusden is de eerstvolgende kandidaat op de kieslijst uit 2022 van Nieuw Elan. Hij had onvoldoende voorkeursstemmen gehaald en raakte daarom zijn relatief hoge plek kwijt.

Van Heusden is echter de hoogst geplaatste kandidaat op de kieslijst die geen raadszetel in mocht nemen. Van Heusden is eerder dit jaar samen met Versteeg vertrokken bij Nieuw Elan. Versteeg heeft zijn zetel als raadslid gehouden en Van Heusden bleef raadscommissielid, maar nu voor de nieuwe partij.

Kieswet

Volgens de kieswet werkt de zetelverdeling als volgt. Er wordt een kandidatenlijst door een partij vastgesteld en ingediend. Na de verkiezingen wordt berekend hoeveel stemmen per zetel gelden, dit is de kiesdeler, en hoeveel zetels een partij daarom krijgt. Een kwart van de kiesdeler is het aantal benodigde stemmen voor de voorkeursdrempel.

Dat betekende in 2022 dat kandidaten die meer dan 306 stemmen hadden gehaald met voorkeur in de raad zijn gekozen. Zij passeren dan hoger op de lijst staande kandidaten. Als de voorkeurskandidaten een zetel hebben gekregen, geldt verder de normale volgorde van de kieslijst om de eventueel overige plekken in te vullen.

Lees ook: Robin van Heusden van ONS Alphen neemt zetel Robert Blom over, donderdag geïnstalleerd