Woonwijk Gnephoek krijgt meer inwoners dan Kerk en Zanen

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – De woningbouw in Gnephoekpolder is weer een stap dichterbij. De Alphense gemeenteraad zal deze maand de grondexploitatie goedkeuren. Hierover is donderdag 19 september gesproken. De nieuwe wijk krijgt ongeveer 20.000 inwoners, dat is meer dan er in Kerk en Zanen wonen.

In de nieuwe woonwijk worden 5.500 woningen gebouwd. Veel hiervan worden eengezinswoningen. De verdeling in waarde is 30 procent sociale bouw, 30 procent middensegment en 40 procent vrije sector. Net als bij alle andere woningbouwprojecten ‘betaalt’ de winst uit de vrije sector het tekort uit de sociale bouw. Er is plaats voor ongeveer 20.000 inwoners. Ter vergelijking: de wijk Kerk en Zanen heeft ruim 17.000 inwoners.

De nieuwe woonwijk wordt doorsneden door een ontsluitingsweg tussen een aquaduct onder de Heijmanswetering en de Koningin Maximabrug. Een aquaduct is weliswaar op zichzelf duurder dan een brug, maar een brug over de wetering neemt aanzienlijk meer ruimte in beslag. Daarom gaat dat ten koste van een flink aantal woningen.

Fietsers en auto’s

Een uitdaging is de gewenste fietsbrug. Deze is vlak bij de ’s Molenaarsbrug gepland. Dit betekent dat of de fietsbrug op een andere locatie moet komen of de ’s Molenaarsbrug wordt aan het einde van haar levensduur niet vervangen.

Een andere uitdaging is de ontsluiting voor autoverkeer via de Leidse Schouw naar de N11. Hier is een gelijkvloerse kruising met de spoorlijn Leiden-Utrecht, een onderdoorgang zou verkeersvriendelijker zijn.

Stroomvoorziening

Omdat aansluitingen voor elektriciteit overal een uitdaging zijn, is ook voor de nieuwe wijk vrees voor netcongestie. Voor de eerste 1500 woningen is er echter geen probleem, zo meldt wethouder Gerard van As.

Over de overige noodzakelijke aansluitingen worden al gesprekken gevoerd met Liander. Vermoedelijk zal een nieuw 50kV station op of bij industrieterrein Hoogewaard worden gebouwd. Dit terrein sluit aan op de nieuwe wijk.

Voorzieningen

In de nieuwe woonwijk horen ook voorzieningen thuis. Net als in de andere grote wijken van de stad, bijvoorbeeld Kerk en Zanen en Ridderveld. Er moet rekening worden gehouden met de bouw van scholen, winkels en sportvoorzieningen. En eventueel met een wijkpark, naast de goede toegang tot het aansluitende natuurgebied tussen de Gnephoekpolder en de Vrouwgeestpolder.

Lees ook: ‘Bouwen in de Gnephoek is een zware beslissing, die neem je niet zomaar’