Bijna 90 nieuwe woningen in Boskoop bij nieuwbouwproject op voormalige kwekerij

Foto: Studio Alphen

BOSKOOP – Er worden 88 nieuwe woningen gebouwd op een voormalige kwekerij aan de Biezen in Boskoop. Voor het nieuwbouwproject Wonen op de Tuin moeten 64 betaalbare huurwoningen en 24 koopwoningen komen. Naast de nieuwe woningbouw wordt er ook een publiek park bij het centrum van Boskoop aangelegd.

Het nieuwbouwproject is volgens de gemeente Alphen aan den Rijn bedoeld voor alle categorieën woningzoekenden in Boskoop: ‘Met dit nieuwbouwproject komen er woonkansen voor sociale en middeldure huurders en kopers die op zoek zijn naar een appartement of een grondgebonden woning.’

De gemeente, woningcorporatie Woonforte en de ontwikkelcombinatie Kroon & de Koning en Ruimtemaken hebben woensdag hun handtekening gezet voor een anterieure overeenkomst, de aankoop van een gemeentelijk perceel en het bestemmingsplan.

Twintig huurwoningen A.P. van Neslaan aan vervanging toe

De vier partijen hebben al geruime tijd nauw samengewerkt aan de plannen. Aanvankelijk lag de focus van het project vooral op de kwekerij. Uit nader onderzoek bleek dat de naastgelegen woningen van Woonforte aan de A.P. van Neslaan aan vervanging toe zijn.

Daardoor ontstond de mogelijkheid om de locatie van het voormalige schooltje aan de A.P. van Neslaan in de plannen te verwerken. Twintig verouderde sociale huurwoningen aan de A.P. van Neslaan maken plaats voor 40 sociale huurappartementen en zes eengezinswoningen in de sociale huur.

In het afgelopen jaar is er volgens de gemeente intensief met de omwonenden en andere stakeholders overlegd over de plannen. Na overleg is de hoogte van de nieuwe bebouwing aan de A.P. van Neslaan aangepast van vier naar drie lagen. Daarnaast is er met andere bouwblokken geschoven.

Werkzaamheden in 2025 van start

Wonen op de Tuin, de naam voor het nieuwe woningbouwproject, verwijst naar de kwekerstraditie van Boskoop. Het doet volgens de gemeente ook recht aan het vele groen in het plan tussen de woningen en in het nieuwe publieke park. Daar moet vooral groen worden aangeplant dat kenmerkend is voor Boskoop.

De verwachting is dat de werkzaamheden medio 2025 van start kunnen gaan. Aan het begin van 2027 moeten de eerste huurders van Woonforte hun woning intrekken en eind 2028 moet het project volledig afgerond zijn. Alle 88 huishoudens moeten dan de sleutel van hun woning hebben gekregen.

‘Voor Boskoop heel belangrijk’

‘Voor Boskoop is dit heel belangrijk’, stelt wethouder Gerard van As. ‘Veel nieuwe woningen, vooral in het betaalbare segment. Ook maar op een paar honderd meter van het centrum. Dat is fijn voor de vele woningzoekenden, maar ook voor de leefbaarheid van Boskoop.’

Monique Brewster, bestuurder van Woonforte, vult aan: ‘Voor ons is het in de huidige markt best een puzzel om de financiering van extra sociale en middeldure woningen rond te krijgen. In dit project konden we door de goede samenwerking met de gemeente en ontwikkelaars spijkers met koppen slaan.’

Lees ook: Nog twaalf huishoudens niet verhuisd uit onveilige woningen die dreigen in te storten aan Julianastraat