Burgemeester Spies over asielplannen kabinet: ‘Willen niet weer in de ellende komen’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Burgemeester Liesbeth Spies heeft zich uitgesproken over de asielplannen van het volgende kabinet. Dat deed ze als bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het NOS Radio 1 Journaal. Dinsdag 25 en woensdag 26 juni vindt het VNG Jaarcongres plaats in Boskoop. 

Op het jaarcongres stemmen de VNG-leden over een resolutie waarin het kabinet wordt opgeroepen om de asielproblemen niet af te schuiven op de gemeenten. Het nieuwe kabinet is van plan om de spreidingswet - waarin staat dat gemeenten verplicht asielzoekers op moeten vangen - in te trekken. Daarnaast wil het kabinet dat statushouders geen voorrang meer krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen.

In de resolutie waarover gestemd gaat worden, staat dat het intrekken van de spreidingswet leidt tot een groter tekort aan opvangplekken. 'Wij willen niet dat we weer in de ellende komen', zegt Spies in het NOS Radio 1 Journaal. 'Dat we niet weten waar we aan toe zijn, dat er mensen op straat moeten slapen, dat we geen instrumenten hebben om asielzoekers of mensen met een status goed te kunnen huisvesten. Dat gaat ten koste van de veiligheid op straat.'

Instemming spreidingswet

Tijdens het jaarcongres van vorig jaar werd met een ruime meerderheid door gemeentes ingestemd met de spreidingswet. 'Daarmee zagen wij perspectief om uit die crisis te komen omdat iedere gemeente zijn eigen bijdrage moest gaan leveren', vertelt Spies. 'Ons pleidooi is om niet nu te beginnen met het afschaffen van die wet voordat we een alternatief hebben.'

Volgens Spies zijn ook andere asielplannen reden tot zorg voor de VNG, zoals bijvoorbeeld het niet meer met voorrang willen huisvesten van statushouders. 'Als we deze mensen niet meer met voorrang mogen huisvesten, dan leidt dat tot heel veel extra druk op de asielplekken', zegt Spies. 

De burgemeester van Alphen aan den Rijn benadrukt wel dat de VNG de hand uitsteekt en zoekt naar een samenwerking met het nieuwe kabinet.

Lees ook: Megacongres in onze regio: waar moet je rekening mee houden, wat kost het en wat levert het op?