Bijna 100 jaar oude brug in Koudekerk aan den Rijn krijgt opknapbeurt, groot onderhoud uitgesteld tot 2026

Foto: John Wiersma

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Na de zomer wordt een begin gemaakt voor het onderhoud van de Koudekerkse brug. Dat maakte de gemeente Alphen aan den Rijn tijdens een voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 27 juni bekend. Het is wel een eerste stap, omdat pas in 2026 groot onderhoud gaat plaatsvinden.

De voorbereidingen hebben volgens de zegsman van de gemeente zoveel tijd gekost, omdat er sprake is van een Rijksmonument uit 1929. In eerste instantie zou het groot onderhoud al in 2023 uitgevoerd worden.

Dat onderhoud voor de bijna 100 jaar oude brug hard nodig is, merkt iedereen die er regelmatig overheen rijdt. Het toenemende verkeer en ook het vrachtverkeer doen de brug geen goed vanwege het gerammel, geknars en geratel. Het is bewonderenswaardig hoe lang de brug het nog volhoudt.

Tijdelijke constructie voor veiligheid

Voor de veiligheid van het verkeer wordt een tijdelijke constructie met balken onder de brug aangebracht. Dit gaat vanaf september gebeuren en de brug is dan overdag voor vrachtverkeer afgesloten. Hierop wordt ook toezicht gehouden. Het overige verkeer kan de brug blijven gebruiken.

In de tweede helft van 2026 wordt het groot onderhoud aan de brug gedurende acht weken uitgevoerd. Dit betekent dat behalve de brug zelf ook de zogenaamde aanbruggen aan beide kanten gerenoveerd worden. Het uitgangspunt daarbij is dat de historische vormgeving gerespecteerd wordt, omdat het om een Rijksmonument gaat.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst kwam ook de verkeerssituatie in de Dorpsstraat en Hondsdijk, maar specifiek de vaak gevaarlijke toestanden bij de Koudekerkse brug ter sprake. Hierover gaat de gemeente na de zomer nog met omwonenden in gesprek.

Lees ook: Maatregelen genomen om wateroverlast in Koudekerk aan den Rijn te voorkomen: ‘In toekomst droge voeten behouden’