Doek voor Groene Hart Koerier valt definitief: na papieren krant nu ook einde van de nieuwswebsite

Foto: Groene Hart Koerier

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De Groene Hart Koerier stopt na de uitgave van de krant nu ook met het online nieuws en de digitale krant op de website. Het lokale medium geeft aan dat dit besluit is genomen omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn.

In de afgelopen jaren verkeerde de Groene Hart Koerier al in zwaar weer. In 2022 en 2023 zag het er somber uit maar met hulp van dorpsgenoten, instanties en adverteerders kon de krant in 2024 een nieuwe start maken. Maar nu valt na ruim 60 jaar vanaf aanstaande maandag definitief het doek voor de Groene Hart Koerier.

Waar het in 2022 ging om financiële zorgen, liggen de problemen deze keer niet aan de financiële kant van de Groene Hart Koerier. Want deze is volgens het nieuwsmedium positief sinds de overstap naar een digitale versie van de krant met een nieuwswebsite. Voor het maken van journalistieke artikelen en ICT’ers om de website te onderhouden waren er vrijwilligers in de kernen nodig. Het bestuur van de stichting kreeg het niet voor elkaar om genoeg vrijwilligers voor de functies te vinden.

Onvoldoende verslaggevers en bestuursleden

Er waren openstaande vacatures voor alle drie de kernfuncties in het bestuur: van voorzitter, penningmeester en secretaris. Volgens de Groene Hart Koerier is er bij de voorgaande wervingsacties maar beperkt interesse getoond om deze posities in te vullen. Daarnaast was het bestuur wettelijk gezien onvolledig en kan daardoor niet meer goed functioneren.

Voor het schrijven van artikelen was er ook een tekort aan verslaggevers. Per dorp heeft de Groene Hart Koerier iemand nodig om elke week artikelen te schrijven. ‘Die hebben we onvoldoende in huis. Voor een aantal vrijwilligers geldt dat ze vaak al actief zijn als vrijwilliger bij andere organisaties en dit erbij doen. Anderen hebben een baan en zijn daardoor beperkt beschikbaar’, schrijft Diana Baak op de website van de Groene Hart Koerier.

‘Belasting van redactie te groot, jongeren niet geïnteresseerd in werk bij krant’

Baak schrijft zelf veel artikelen voor de krant maar heeft besloten om te stoppen als verslaggever bij de Groene Hart Koerier. Volgens haar blijkt dat het een onmogelijke opgave is om voor drie van de vier dorpen waar het lokale medium over schrijft een vaste verslaggever te vinden.

‘De redactie heeft het zo lang mogelijk volgehouden, maar stopt nu. De belasting wordt te groot voor de overgebleven vrijwilligers en de gemiddelde leeftijd begint een rol te spelen’, schrijft het bestuur van Stichting Groene Hart Koerier. ‘Jongeren blijken totaal niet geïnteresseerd in het werk voor de krant.’

De Groene Hart Koerier zal nog een keer als digitale krant op de website verschijnen. Maar na maandag 14 oktober stopt de Groene Hart Koerier definitief.

Lees ook: Definitief geen papieren uitgave van Groene Hart Koerier meer