Gratis parkeren bestaat niet, de kosten moeten in ieder geval door ‘iemand’ worden betaald

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – Er komt vanaf 2026 een einde aan de anderhalf uur gratis parkeren in de parkeergarages in het centrumgebied. Dit is een van de maatregelen om de parkeerexploitatie sluitend te krijgen. Tot nu toe moet er elk jaar geld worden bijgelegd.

In het kader van de grote bezuinigingsoperatie om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen, zal ook de anderhalf uur gratis parkeren sneuvelen. Het is echter slechts een van de maatregelen. De andere zijn in ieder geval een verhoging van de uurtarieven voor parkeren naar drie euro per uur en zeer waarschijnlijk een verhoging van de tarieven voor parkeervergunningen.

Het beperken van het gratis parkeren in het centrumgebied werkt als volgt: het eerste halfuur is vanaf 2026 gratis, het daaropvolgende uur kost één euro en daarna geldt het normale tarief. Dit levert 50.000 euro per jaar op. Daarnaast wordt het algemene parkeertarief verhoogd, dus ook buiten de parkeergarages. Dit levert 200.000 euro per jaar op vanaf 2025.

Parkeerexploitatie

Er zijn jaarlijkse tekorten op de parkeerexploitatie, dat wil zeggen dat parkeren voor de gemeenschap meer kost dan ervoor wordt betaald. Dit is al langer een doorn in het oog van wethouder Relus Breeuwsma, die een geheel nieuw parkeerbeleid wil. Dit beleid moet zorgen dat het tekort structureel verdwijnt en er niet langer door de gemeenschap ‘wordt bijgelegd’, want gratis parkeren bestaat niet. De kosten moeten in ieder geval worden gemaakt.

Een deel van de tekorten wordt veroorzaakt door de anderhalf uur gratis parkeren in de parkeergarages. De Alphense centrumondernemers dragen hieraan weliswaar 200.000 euro bij, maar dat dekt de kosten niet. De gemeente legt een flink bedrag bij en dat is niet de bedoeling. Onder meer PvdA, SP, CDA, D66, VVD en GroenLinks vinden de bijdrage van de ondernemers principieel sowieso te laag.

Centrumbewoners

Bewoners van het Alphense Stadshart hebben vanaf het begin geprotesteerd tegen de anderhalf uur gratis in de parkeergarages. Zij moesten daardoor op straat meer parkeergeld betalen, en hun gasten ook. Daarom is door de centrumbewoners een petitie aangeboden. Mogelijk wordt door hen opnieuw geprotesteerd als de tarieven voor parkeervergunningen inderdaad omhoog gaan in een nieuwe parkeerexploitatie.

Lees ook: Parkeren in Alphen centrum wordt duurder: ‘Dit moeten wij niet willen’