Drukte door groot congres in Groene Hart: ‘Superleuk, die mensenmassa’

De kassen van Hoogeveen Plants zijn omgetoverd in een grote congreslocatie Foto: ANP

HAZERSWOUDE-DORP/BOSKOOP - 'Dit kost de gemeente geld, maar het levert de gemeenschap misschien wel tien keer zo veel op.' Met die uitspraak doelt Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda, op het jaarlijkse VNG-congres, dat de afgelopen twee dagen in zijn gemeente, Alphen aan den Rijn en Woerden werd gehouden. Een recordaantal van ruim 3200 bestuurders uit heel Nederland is op het evenement afgekomen.

Middelpunt van dit megacongres is het kassencomplex van boomkwekerij Hoogeveen Plants in Hazerswoude-Dorp, op de grens met Boskoop. Het familiebedrijf produceert op jaarbasis meer dan vijf miljoen planten, maar daar is deze dagen weinig meer van te merken. 'De meeste planten zijn gelukkig in het voorjaar al netjes de deur uitgegaan', verklaart Rik Wognum, eindverantwoordelijke voor de logistiek binnen het bedrijf.

Desalniettemin is het een hele operatie geweest om de kassen om te toveren tot een grote congreslocatie. 'We maken een hoop mee in een jaar, maar zoiets nog nooit. Al met al heeft hier wel een maandje werk ingezeten. Voor ons als bedrijf was dit evenement niet per se heel belangrijk, maar het is wel mooi voor de Greenport Boskoop en de omgeving.'

Muziek maken met Jostiband

Behalve lezingen en een algemene ledenvergadering van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) bijwonen, kunnen deelnemers aan het congres kiezen uit verschillende rondleidingen en workshops. Bijvoorbeeld vaartochten langs de Alphense Gnephoekpolder of op de Nieuwkoopse Plassen, en een bezoek aan de bierbrouwerij van Heineken in Zoeterwoude.

Vijf burgemeesters, enkele wethouders en ook nog wat andere ambtenaren kiezen ervoor om dinsdagmiddag muziek te maken met het bekende Jostiband Orkest uit Zwammerdam. 'Puur om plezier te maken', zegt Judith Keijzers (CDA), burgemeester van het Brabantse Oirschot. Fanatiek en gretig neemt ze plaats achter een drumstel. 'Die verleiding kon ik niet weerstaan. Het was echt geweldig.'

Judith Keijzers, burgemeester van Oirschot, mag drummen met de Jostiband Foto: Studio Alphen

Op de vraag van orkestleider Lyan Verburg welke associaties de uit verstandelijk beperkte mensen bestaande Jostiband oproept bij degenen die de workshop volgen, geeft ze zelf een veelgehoord, maar tamelijk schokkend antwoord: 'Een stel kwijlende mongolen.' Ongemakkelijk en met geschokte gezichten wordt er gelachen in de repetitieruimte van het orkest. 'We zullen ze wel een poepie laten ruiken', countert Verburg droogjes.

Hans van Daalen (ChristenUnie) speelt een mopje mee op keyboard en xylofoon. Zijn twinkelende oogjes verraden dat de burgemeester van het Gelderse Ermelo zichtbaar geniet van het gastoptreden met de Jostiband. 'Wij hebben in Ermelo een vergelijkbare band, bij ons heet die Doe Maar. Ik heb hier net de vraag neergelegd of we een keer gezamenlijk een concert kunnen geven', onthult hij.

Protest met spandoek

Het binnenhalen van deze 'Prinsjesdag voor lokaal bestuur' - zoals de Goudse burgemeester Verhoeve (SGP) het congres omschrijft - heeft de drie organiserende gemeenten afzonderlijk dik 100.000 euro gekost. 'Dat klinkt als een groot bedrag', bekent zijn Alphense ambtgenoot Liesbeth Spies (CDA). 'Maar lokale cateraars, Greenport-ondernemers, busbedrijven en horeca maken een veelvoud van de omzet die het ons als gemeente kost.'

Nooit eerder in het 112-jarig bestaan van de VNG is het congres gehouden in het Groene Hart. 'Ontzettend gaaf', noemt Verhoeve het dat de keuze dit jaar op Alphen, Gouda en Woerden is gevallen. Daar wordt niet door iedereen hetzelfde over gedacht. Buiten de tot congreshal verbouwde kassen protesteert de Alphense SP-fractie met een spandoek ('Bespaar sociaal, bezuinig ons niet kapot') tegen wat zij geldverkwisting vindt.

'Soms moet je, om jezelf in de etalage te zetten, het goede voorbeeld geven en daar ook een stukje van de kosten voor dragen', verantwoordt Spies op haar beurt het besluit om dit congres binnen te halen. Daarbij meldt de VNG dat het evenement de voorbije twee dagen zo'n 1500 hotelovernachtingen in het Groene Hart heeft opgeleverd.

Iets verderop, op 750 meter afstand van Hoogeveen Plants, zit hotel Het Oosten. Een medewerkster achter de receptie vertelt dat er maar één gemeente is die kamers heeft gereserveerd voor het congres. 'Maar we zijn een klein hotel, dus we zaten al vol', voegt ze er met een lach aan toe.

'Ik had wel wat meer ambtenaren verwacht'

Wél volgeboekt is Campanile in Gouda. 'Alle twee de dagen', geeft het hotel desgevraagd aan. En het merendeel van de 78 kamers is door gemeenten uit allerlei landsdelen gereserveerd.

Bij hotel Van der Valk Avifauna barst het op maandag en dinsdag vooral van de organisatoren. 'Van de 94 kamers zijn er ongeveer zeventig gehuurd', laat het Alphense hotel weten. Ook is er gedineerd bij het gelijknamige restaurant.

Drukte op het VNG-congres in Hazerswoude-Dorp Foto: ANP

Voor de Alphense horecaondernemer Martin Kalkhoven, die restaurants Wet 'n Wild en 's Molenaarsbrug runt, komt het vraagstuk als een verrassing. 'Ik wist niet van de bijeenkomst', reageert hij, verwijzend naar het VNG-congres. Baat zegt hij er dus ook niet bij te hebben gehad.

Hoe anders is dat in de binnenstad van Gouda. Daar houdt de VNG namelijk dinsdag het avondprogramma rondom de Sint-Janskerk. Sommige restaurants zijn voor de gelegenheid zelfs helemaal afgehuurd.

Dubbel terras

'Heel druk was het', blikt Floor van den Bovenkant, floormanager van restaurant Gouds Glas, tevreden terug. 'We hadden een dubbel terras en vóór het diner zaten we helemaal vol. Het was eventjes aanpoten, maar we konden het wel aan. Superleuk, die mensenmassa op het plein.'

Dat er veel congresdeelnemers tussen zitten, blijkt overigens uit groengekleurde keycords met accreditatie die ze om de nek hebben hangen. 'En ze waren lekker aan het drinken', beklemtoont Van den Bovenkant giechelend.

Burgemeesters Molkenboer (rechts), Spies (midden) en Verhoeve (achter) verwelkomen hun 'gasten' Foto: Studio Alphen

Aan (alcoholvrije) drank is op de congreslocatie geen gebrek. Verkoeling daarentegen is voor deelnemers ver te zoeken in de klamme kassen. Rik Wognum van Hoogeveen Plants haalt er zijn schouders over op. Grijzend: 'Wij werken hier ook in. Weten zij een keer hoe het voelt.'

Lees ook: Burgemeester Spies over asielplannen kabinet: ‘Willen niet weer in de ellende komen’