Koen en Luca dringen als vuilnismannen EK-stadion binnen: ‘Zenuwen gierden door ons lijf’

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE – De Hazerswoudse Koen en Luca zijn tijdens de EK-wedstrijd van Portugal tegen Georgië zonder toegangstickets het stadion binnengedrongen. De mannen konden met geen mogelijkheid kaarten voor de wedstrijd krijgen. Een week voor de wedstrijd zei Luca tegen Koen als lolletje: ‘Hoe dan ook, wij gaan die wedstrijd live in het stadion zien. Een week later zijn we dus echt gegaan’, vertelt Koen. In De Ochtendshow van Studio Alphen vertelden de twee hierover.

‘Ik wil gewoon Cristiano Ronaldo zien', zegt Luca, die fan is van de Portugees. 'Ik heb voor ons twee vuilnisman-pakken meegenomen. Die hebben we bij het stadion aangetrokken en toen zijn we dus als vuilnismannen naar binnen gegaan.' De wedstrijd was helemaal uitverkocht. Luca en Koen zagen dit als ‘laatste hoop’ om nog binnen te komen. 

Toen de jongens aankwamen bij het stadion, startte de poging om binnen te komen. ‘In eerste instantie liepen we gewoon naar de ingang waar alle andere werknemers en stewards ook naar binnen gaan’, vertelt Koen. Daar stuitten ze echter op een ID-controle: ‘Toen hebben we de medewerkers wijsgemaakt dat we ergens aan de andere kant moesten zijn.’ 

Water tillen

‘Na een lange wandeltocht naar de andere kant, beseften we dat het eigenlijk een weg was voor auto’s. We schatten de kans van slagen hier klein in en zijn toen als ‘een soort bosjesmannen’ door de bosjes naar een entree gesneakt.’ Maar toen de jongens daar aankwamen, zagen ze tien tot twaalf ‘grote beveiligers’. ‘Ik zei: Koen, er komen daar een paar stewards aan die water tillen, kom erachteraan’, vertelt Luca. Ze zijn vervolgens achter hen aangelopen en kwamen zo het stadion binnen.

‘De zenuwen gierden door ons heen. Het was ook pas 16.45 uur en de wedstrijd begon pas om 21.00 uur.’ De jongens besloten zich toen te verstoppen: ‘We hebben misschien wel één tot anderhalf uur in de wc gezeten’, vertelt Luca lachend. 

Ging bijna fout

‘Er was geen container te bekennen’, vertellen de jongens. ‘We hebben onze pakken uitgedaan, ons omgekleed en dachten toen dat we konden gaan en staan waar we wilden’, vertelt Luca. Maar dat was niet het geval: ‘We moesten aan een steward alsnog onze kaarten laten zien. We vroegen hem of hij ons wilde matsen, maar mooi niet!’ 

‘Een andere steward vroeg of we niet moesten werken. Hij zag onze opgevouwen pakken natuurlijk. We hebben gewoon gezegd dat we net van werk kwamen.’ De jongens voelden dat ze bijna buitenspel werden gezet, dus besloten hun werkkleding ergens in de bosjes te droppen zodat ze geloofwaardiger over zouden komen.

'We zijn toen gewoon in het familievak van Portugal gaan zitten.’ In dat vak zaten alle familie en vrienden van de internationals van Portugal. ‘De man naast ons was aan het appen met Cristiano Ronaldo’, vertellen de binnendringers. 

Finale

‘We zaten eerst op twee stoelen, toen kwamen de broers van Danilo (Portugese middenvelder van Paris Saint-Germain) die daar wilden zitten. We zijn op de twee plekken achter hen gaan zitten en hebben daar kunnen genieten van het spektakelstuk van Georgië’, vertelt Luca met sarcasme.

Luca heeft desondanks genoten van zijn idool Ronaldo. ‘Het kan me gestolen worden dat ze hebben verloren.’ De voetbalfans hebben de volle 98 minuten kunnen meemaken. ‘Af en toe keek de beveiliging wel naar ons, maar er zaten meer vreemden in het familievak, dus die dachten waarschijnlijk: ‘het zal wel’.' 

‘Dit doen we echt nooit meer’, vertelt Koen. ‘Als je gepakt wordt ben je natuurlijk zwaar de sigaar.’ De enige tegenvaller van de avond was de werkkleding: ‘Daar konden we naar fluiten, die zijn we kwijtgeraakt. Dit is een geslaagd boek. Je had erbij moeten zijn om het te geloven.’ Toch overweegt Luca om het op één voorwaarde nog een keer te doen: ‘Als Portugal de finale haalt, dan sta ik nog wel open voor een klein stuntje’, zegt hij lachend. 

Hieronder is het interview met Koen en Luca te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.