Megacongres in onze regio: waar moet je rekening mee houden, wat kost het en wat levert het op?

Burgemeesters Victor Molkenboer (Woerden), Liesbeth Spies (Alphen) en Pieter Verhoeve (Gouda) Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

BOSKOOP/HAZERSWOUDE-DORP - Dinsdag en woensdag reizen er duizenden bestuurders uit het hele land door het Groene Hart voor het VNG Jaarcongres. Een enorm evenement, dat 1 tot anderhalf miljoen euro zou moeten opleveren voor de regio. Maar levert zo'n evenement eigenlijk wel méér op dan het kost, hoe zit dat? En wat merken inwoners van deze tweedaagse?

Allereerst: wat merk je er eigenlijk van als inwoner van de gemeenten Alphen aan den Rijn en Gouda? Want Alphen, Gouda en Woerden zijn met z'n drieën gastheer van dit jaarlijkse gemeente-evenement.

Dinsdagochtend wordt het met name druk rond Boskoop. Dan komen zo'n drieduizend burgemeesters, wethouders, gemeenteraadsleden, gemeentesecretarissen en griffiers uit 342 gemeenten in Nederland naar kwekerij Hoogeveen Plants, langs de N455.

Bij dat bedrijf worden de planten aan de kant geschoven voor het congres. Een dag later is op die locatie ook de algemene ledenvergadering van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten).

Workshops

Dinsdagmiddag zijn er workshops in de regio. Naast de gemeenten Alphen, Gouda en Woerden worden ook onder meer Nieuwkoop, Waddinxveen en Zoeterwoude aangedaan. Met pendelbussen, taxi's en auto's worden de gemeentebestuurders vervoerd. Het kan daardoor drukker zijn op de weg.

En ook 's avonds verwacht men vooral in Gouda wat drukte. Dan is er een avondprogramma voor alle bestuurders in de Sint-Jan. 'Inwoners hebben we via een brief en een informatiebijeenkomst geïnformeerd dat het dan wat drukker is dan normaal', vertelt een woordvoerder van de gemeente Gouda.

'Omdat we veel gasten verwachten, kan het zijn dat het wat drukker is dan dat de omwonenden gewend zijn in de straat Achter de Kerk. Dit komt omdat de gasten vanuit de bussen via de Oosthaven naar de Sint Janskerk lopen. Onze inschatting is dat er niet of nauwelijks straten worden afgezet.'

Sprekers tijdens het VNG Congres en de algemene ledenvergadering van de VNG zijn onder anderen oud-schaatskampioen Mark Tuitert, architect en oud-Rijksbouwmeester Floris Alkemade, neuropsycholoog Erik Scherder en demissionair minister Hugo de Jonge.

Dinsdagmiddag hebben de gemeentebestuurders keuze uit 59 workshops of rondleidingen, waaronder: vaartochten naar de Gnephoekpolder of Nieuwkoopse Plassen, muziek maken met Het Jostiband Orkest en een bezoek brengen aan bierbrouwerij Heineken.

Congres kost geld, levert het ook geld op?

Alphen, Gouda en Woerden hebben elk 100.000 euro betaald om het VNG Jaarcongres naar het Groene Hart te halen. Ambtelijke kosten voor de organisatie komen daar nog bovenop. Dat er subsidie naar dit evenement gaat, zorgde vorig jaar voor de nodige ophef.

In een persbericht willen de drie gemeenten benadrukken dat de tweedaagse óók geld oplevert: 'De ervaring leert dat voorgaande edities van het VNG Jaarcongres 1 tot 1,5 miljoen oplevert voor de regio. Te denken valt aan ruim duizend hotelovernachtingen en verdere verblijfkosten.'

'Een congresganger geeft per dag tussen de 250 tot 300 euro per dag uit. Daar zit een hotelovernachting bij, een horecabezoek en misschien nog wat winkelen. De economische spin-off van congressen is groot en daarom interessant voor organisatoren.'

Geen goed en concreet antwoord

Navraag bij woordvoerders van de gemeente Alphen aan den Rijn en Gouda wat dat dan écht betekent, levert geen goed en concreet antwoord op. 'Vaak zie je na zo'n evenement pas goed wat het effect is', vertelt Alphen. 'Maar van organisatoren van eerdere congressen horen we terug dat je er ongeveer 1 tot anderhalf miljoen euro voor terugkrijgt in de regio', herhaalt ze nogmaals.

Waar dat geld dan concreet naartoe gaat, is 'niet helemaal uit te leggen'. Wel zijn volgens de gemeente Alphen de hotels 'in de regio en daarbuiten' helemaal volgeboekt. 'De VNG beheert de boekingen die via hun organisatie zijn gedaan. Er zijn natuurlijk ook bestuurders die zelf hun verblijf regelen, maar daar hebben we geen zicht op', zegt de woordvoerder.

Lokale ondernemers

Het geld vloeit ook terug naar het bedrijfsleven. Zo verzorgt de Boskoopse cateraar Dufais de lunch voor alle gasten. Voor het diner in Gouda worden ook lokale ondernemers ingehuurd.

Verder krijgt Hoogeveen Plants een vergoeding, omdat zij hun loods en kassen beschikbaar stelt. Licht en geluid moet ingehuurd worden, evenals een gebouwde tribune. HTH Vermeulen levert verkeersregelaars. En dan hebben we het nog niet over de touringcars, pendelbussen, videoschermen en decoratie.

Maar wat het hen precies oplevert, is nu nog niet te zeggen volgens de woordvoerder van de gemeente Alphen. 'Daar hebben we geen concreet beeld van, dat zal na het congres duidelijk worden.'

Lees ook: Bezoekers VNG-congres varen met een schouw door Boskoop: ‘Een snoepwinkel van bomen’