Gemeente moet bezuinigen: GroenLinks, PvdA en CU willen hogere OZB

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN -  Net als alle andere Nederlandse gemeenten moet ook Alphen aan den Rijn fors bezuinigen. Waarop wordt bezuinigd, staat in de kadernota 2025. GroenLinks, PvdA en ChristenUnie hebben echter andere ideeën en willen de OZB verhogen.

In aanloop naar de financiële gemeenteraadsvergadering op 4 juli komen GroenLinks, PvdA en CU met alternatieve voorstellen. Dat er bezuinigd moet worden staat vast. Maar, volgens de drie oppositiepartijen kan dat ook anders dan in de kadernota staat.

De drie partijen hebben een begroting gemaakt waarin op verschillende zaken niet of minder wordt bezuinigd en andere zaken meer geld krijgen. Er wordt vooral meer onroerendezaakbelasting (OZB) opgehaald. Hierdoor zijn er meer inkomsten voor de gemeente waaraan door alle Alphenaren wordt bijgedragen.

Zaken om niet op te bezuinigen

De drie politieke partijen hebben wel hun eigen stokpaardjes. Zo wil de PvdA niet bezuinigen op voorzieningen, zoals Zwembad de Hoorn, de kinderboerderij in het Bospark, de bibliotheek, het theater en de sportverenigingen. GroenLinks wil juist meer in plaats van minder inzet om wijken voldoende bestand te maken tegen hitte, droogte en wateroverlast. De Alphenpas wel invoeren en het sociale vangnet intact laten, vinden vooral steun bij de CU.

Het bedrag dat inwoners aan OZB betalen, is in gemeente Alphen aan den Rijn lager dan in veel andere gemeenten. In de kadernota 2025 zit een voorstel voor verhoging. Maar, dat is niet genoeg volgens GroenLinks, PvdA en CU. Deze drie partijen willen een verhoging naar het landelijk gemiddelde. Daarmee kunnen veel wensen in hun alternatieve begroting worden betaald.

Algemene beschouwingen op 4 juli

Donderdag 4 juli is er een gemeenteraadsvergadering over het geld. Tijdens deze raad vertellen alle politieke partijen wat zij vinden van de jaarstukken 2023, de voorjaarsnota 2024 en de kadernota 2025. Sommige partijen zullen veranderingen voorstellen, amendementen (tekstwijzigingen) of moties (opdrachten). Na deze algemene beschouwingen worden de stukken en eventuele veranderingen besproken en daarna worden de besluiten genomen.

In de kadernota 2025 staat wat de plannen zijn van het college van burgemeester en wethouders voor het komende jaar en de jaren erna. Hierin zijn noodgedwongen veel bezuinigingen opgenomen en een geringe verhoging van de OZB. De bezuinigingen en de verhoging zijn nodig, omdat elke gemeente minder geld krijgt van de Rijksoverheid. Voor Alphen aan den Rijn zijn de structurele tekorten 15,9 miljoen euro in 2025, oplopend naar 25,1 miljoen euro in 2028.

Alternatieve begroting

Normaal gesproken staan in ieder geval de coalitiepartijen achter de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders en worden zij door verschillende oppositiepartijen gesteund. Daarom is het onwaarschijnlijk dat de alternatieve begroting van GroenLinks, PvdA en CU zal worden uitgevoerd. Misschien wordt wel een aantal onderdelen gesteund.

Lees ook: Hierop gaat de gemeente tientallen miljoenen euro’s bezuinigen