Nog twaalf huishoudens niet verhuisd uit onveilige woningen die dreigen in te storten aan Julianastraat

Foto: John van der Tol

BOSKOOP – De bewoners van 44 verzakte woningen aan de Julianastraat en Oranjestraat in Boskoop moesten begin juli uit hun huis zijn en elders ondergebracht worden. Momenteel zijn echter nog steeds niet alle bewoners uit hun huizen. ‘Op dit moment wonen er nog twaalf huishoudens in de Julianastraat. Die wachten op een tijdelijke woning’, vertelt Saskia Somberg, Manager Strategie, Vastgoedsturing en Communicatie bij Woonforte in De Ochtendshow van Studio Alphen.

Een aantal huizen in Julianastraat en Oranjestraat kampt met ernstige verzakkingen waardoor ze onveilig zijn en op instorten staan. Volgens woningcorporatie Woonforte zorgt dat ervoor dat de bewoners gevaar lopen. Daardoor moesten ze binnen drie maanden zijn verhuisd naar een andere woning, maar dat is nu in sommige gevallen dus nog steeds niet gebeurd.

‘De tijdelijke woningen worden op dit moment onder andere gestoffeerd en voorzien van verlichting en raambekleding. Van die twaalf huishoudens zijn er momenteel nu nog een aantal op vakantie’, verklaart de manager van Woonforte. ‘We verwachten dat de bewoners zo snel mogelijk na terugkomst van vakantie gaan verhuizen naar die tijdelijke woningen.’

Vleermuizen gevonden in woningen

De woningen in de Julianastraat en Oranjestraat moeten volgens de planning begin 2025 worden gesloopt. ‘Het is nog wel afhankelijk van de uitkomsten van een aantal onderzoeken die lopen, waaronder een flora- en faunaonderzoek. Dat is een wet die dieren en planten beschermt. Er zitten daar vleermuizen in de woningen en dat is een beschermde diersoort. Dus die vleermuizen moeten eerst ergens anders worden gehuisvest voordat we die woningen kunnen slopen,’ zegt Somberg.

De bewoners kunnen volgens Woonforte blijven wonen in een tijdelijke woning totdat de nieuwbouw gerealiseerd is. ‘Daarnaast hebben de bewoners een terugkeergarantie voor de nieuwbouw in de Julianastraat en Oranjestraat. Zodra wij meer informatie over de nieuwbouw hebben kunnen bewoners aangeven of ze naar de nieuwbouw willen doorverhuizen of niet’, legt Somberg uit.

Tijdelijke woningen aangeboden aan bewoners

Een aantal bewoners die een tijdelijke woning in Alphen aan den Rijn kregen aangeboden van Woonforte, hebben dit aanbod niet geaccepteerd. ‘Er zijn bewoners die een woning in Alphen aan den Rijn hebben geweigerd, ondanks dat de woning volgens passend is,’ vertelt de manager van Woonforte.

Voor de woningcorporatie is een woning passend als het aantal slaapkamers past bij het aantal personen. ‘Afhankelijk van de reden van afwijzing hebben sommigen een ander aanbod gehad. Wat in verschillende gevallen langer duurde en daardoor wonen er op dit moment nog mensen in de Julianstraat wonen. Deze bewoners worden niet gehuisvest in Alphen aan den Rijn, maar in Boskoop. Ook zijn er twee mensen buiten de gemeente gaan wonen’, zegt Somberg.

Woonforte heeft naar eigen zeggen iedereen een passende woning aan kunnen bieden. ‘Daar zijn we best wel trots op’, vervolgt Somberg. ‘Het is een hele nare situatie, maar we hebben toch gehandeld en een aantal zaken zijn wat dat betreft toch wel goed gegaan.’

Foto: Omroep West

Maatregelen niet overdreven

Ondanks dat er instorting dreigt in de verzakte huizen en bewoners in allerijl uit huis werden gezet, wonen er nog steeds mensen. Toch is Woonforte van mening dat de situatie ernstig genoeg is en was om de gekozen maatregelen te nemen. ‘We zijn zelf ook enorm geschrokken van de situatie met de verzakkingen in de woningen. Dan kunnen mensen wel zeggen dat het overdreven is, maar stel je voor dat we het niet zouden hebben gedaan en er wel iets zou zijn gebeurd’, stelt Somberg.

De SP van Alphen aan den Rijn noemde het handelen van Woonforte bangmakerij. De woningcorporatie is er niet over in gesprek gegaan met de Alphense politieke partij. ‘Wij zijn degene die de staat van de woningen het beste kunnen controleren. Dan moet de SP er maar vanuit gaan dat wij het belang van de huurders voor ogen hebben’, weerkaatst Somberg de kritiek vanuit de Alphense politiek.

Huurders die uitgeplaatst moeten worden vanwege sloopwerkzaamheden hebben normaal gesproken anderhalf jaar tijd om te verhuizen volgens Somberg. ‘Die tijd hadden we dus in dit geval echter niet. Daarnaast hebben we aangegeven dat we de veiligheid van de huurders op termijn niet konden garanderen en dat ze met spoed moesten worden uitgeplaatst.’

Ook andere buurten in Boskoop gemonitord

De woningcorporatie verwacht niet dat er elke dag woningen kunnen instorten. ‘De bewoners lopen niet gevaar in de zin van dat er ieder moment iets kan gebeuren. Maar het is wel degelijk zo dat we iedere week die huizen monitoren om te zien in welke staat ze verkeren. We hebben niet voor niets dit allemaal in gang gezet’, vertelt de manager van Woonforte.

Vanwege de verzakkingen in de Julianastraat en Oranjestraat houdt Woonforte ook de situatie in de gaten in andere Boskoopse buurten. ‘We monitoren niet alleen maar de Julianastraat en Oranjestraat zelf. Ook in de buurt kijken we wat er gebeurt met de grond en verzakkingen. Dat doen we met het oog op de nieuwbouw van later. Daar zijn we echt intensief mee bezig,’ besluit Somberg.

Lees ook: Familie moet vijf keer verhuizen door dreigend instortingsgevaar

Luister hieronder naar het interview met Saskia Somberg. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.