Oppositiepartijen komen met ander plan voor bezuinigingen: ‘Geen leuke maatregel, maar wel noodzakelijk’

Foto: Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en ChristenUnie hebben een alternatief idee over hoe om te gaan met de noodzakelijke bezuinigingen die de gemeente te wachten staat. Na lang nadenken en discussiëren is afgelopen woensdag het plan gelanceerd, dat op 4 juli wordt gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders. Dat vertelt Ernst-Jan Straver, fractieleider van de PvdA, in De Ochtendshow.

De gemeente moet komende jaren fors gaan bezuinigen, tot wel 20 miljoen euro. ‘Dat zijn echt enorme bedragen voor een gemeente als Alphen aan den Rijn’, vertelt fractieleider van de PvdA, Ernst-Jan Straver.

Terugdraaien van bezuinigingen

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen mei al een voorstel ingediend om de bezuinigingen op te vangen. ‘Daar zitten een aantal zaken bij waar wij als oppositiepartijen het niet mee eens zijn, zoals het sluiten van Kinderboerderij Bospark en het terugdraaien van geld voor de zwembaden, waardoor we mogelijk de Hoorn moeten sluiten.’ Ook met bepaalde bezuinigingen op het sociale domein en duurzaamheidsmaatregelen zijn de oppositiepartijen het niet mee eens.

Zij denken dat het anders kan en hebben daarom een plan ingediend waarop bezuinigingen op die punten grotendeels worden teruggedraaid. Het oplossen van het financiële tekort wordt in het nieuwe plan gezocht in het besparen van de organisatie van de gemeente zelf, zoals de inhuur van externen.

OZB verhogen

Daarnaast stellen de oppositiepartijen voor om de OZB nog verder te verhogen dan het college nu van plan is. ‘Als je het vergelijkt met andere gemeenten, is Alphen aan den Rijn een relatief goedkope gemeente. Daar lopen we nu een stukje op in, maar wij van de oppositie denken dat we daar een stapje extra in kunnen doen, zodat we bezuinigen kunnen voorkomen.’

Het stapje extra houdt voor een gemiddeld huishouden met een koophuis van 3 à 4 ton in dat de OZB in plaats van 50 tot 60 euro met 70 tot 80 euro omhooggaat. ‘Daarmee kunnen we dus wel de zwembaden, kinderboerderij en andere voorzieningen openhouden’, vertelt Straver.

Meer vet op het bot

‘Voor de gemeente is het de eerste keer sinds de fusie met Boskoop dat we zo fors moeten bezuinigen. Je krijgt nu de kans om te laten zien wat voor gemeente wij zijn: gaan we bij financiële tegenslag bezuinigen op deze onderwerpen, of kiezen we voor een andere invulling? Wij kiezen ervoor om de bezuiniging bij de organisatie van de gemeente neer te leggen, en om wat meer te vragen bij de inwoners. Het is geen leuke maatregel, maar wel noodzakelijk.

De lijsttrekker zegt dat ze met dit alternatieve plan de gemeente meer ‘vet op het bot’ geeft dan met het plan van het college. ‘We gaan in de raad van 4 juli in gesprek met andere partijen om te kijken of er overeenkomsten zitten’, aldus Straver. ‘Dan kan het college reageren of ze daar wat in zien.’

Lees ook: Vernieuwde Aarhof met veel woningen gaat er komen, ondanks protesten over uitzicht

Luister hieronder naar het interview met wethouder Ernst-Jan Straver . De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.