Staking in streekvervoer Alphen aan den Rijn vanwege uitblijven zwaarwerkregeling

Foto: Jeron Groeneveld

REGIO - Het personeel van regiovervoerders gaat in de vroege uren van woensdag 11 september staken. De vakbonden FNV en CNV eisen meer plannen van het kabinet rondom zware beroepen. Ook inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn gaan de gevolgen van deze staking voelen, want dan rijden er tijdelijk geen treinen en bussen.

Momenteel geldt er een regeling die het mogelijk maakt om eerder met pensioen te gaan voor wie zwaar werk verricht. Deze maatregel loopt af op 1 januari 2025. Een verlenging moet nog worden goedgekeurd door de politiek. Volgens de vakbond FNV zijn er in het openbaar vervoer veel mensen met een zwaar beroep. Zij kaarten bijvoorbeeld de mentale belasting voor machinisten aan.

‘We zijn het zat dat het kabinet nog steeds niets van zich laat horen’, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer. ‘De afspraak uit het pensioenakkoord van 2019 is glashelder: werknemers die zwaar werk verrichten moeten eerder kunnen stoppen. Dat de politiek deze regeling wil schrappen, is een klap in het gezicht van duizenden hardwerkende Nederlanders.’

Vier uur lang geen treinen én bussen

Volgens de FNV richten de acties zich nadrukkelijk tegen het kabinetsbeleid en de werkgeverskoepel VNO-NCW, en niet tegen de werkgevers in het streekvervoer zelf. Alle streekvervoerbedrijven, waaronder Arriva Transdev, Keolis, EBS en Qbuzz leggen de werkzaamheden vier uur lang naast zich neer. De FNV kondigde al eerder stakingen van NS-personeel aan voor 11 september. De staking begint om 04.00 uur in de ochtend en eindigt vier uur later om 08.00 uur. Hierna wordt de dienstregeling hervat.

‘Dit is geen vrijblijvende oproep, maar een laatste waarschuwing’, vervolgt Van der Gaag. ‘Als het kabinet niet snel met een structurele oplossing komt, worden de acties alleen maar intensiever. De tijd van praten is voorbij, het is tijd voor actie.'

Lees ook: Door dit verrichte werk reden 11 dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Woerden