Voorlopig nog geen nieuwe woningen in Koudekerk

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Het lijkt er niet op dat er snel veel nieuwe woningen worden gebouwd in Koudekerk. Plannen voor bebouwing aan de oostkant van Koudekerk zijn, nog steeds, in een heel vroeg stadium. 

In de hele gemeente Alphen aan den Rijn is sprake van woningnood. Dit geldt voor zowel de stad als voor alle dorpen. In Koudekerk is de nood behoorlijk hoog. Hier wordt ook al vele jaren gesproken over verschillende projecten, zoals aan de rand van Koudekerk, het Oog van Koudekerk, Hoogewaard en locatie Medo Clean.

Vooral het Oog van Koudekerk werd als kansrijk gezien voor veel woningen. Hier is echter in 2021 het grote project Rijnpark afgeketst, onder meer door de nabijheid van Latexfalt met haar geurcontour. In plaats hiervan wordt ingezet op een wijkje aan de oostkant van Koudekerk, herontwikkeling van het bedrijventerrein Hoogewaard en verplaatsing van de sportclubs.

Provincie wil geen woonwijk

Het is een uitdaging dat Provincie Zuid-Holland wel akkoord gaat met een ‘straatje erbij’, maar niet met een hele wijk. Met andere woorden: ongeveer vijftig woningen zou kunnen, een paar honderd is niet toegestaan. Hierover worden al een tijd gesprekken gevoerd tussen de gemeente en de provincie.

Er zijn gesprekken over aankoop van grond en om het bedrijventerrein Hoogewaard verder aan te pakken. In principe gaat het om de herontwikkeling van de oostkant van Koudekerk.

Verhuizing sportclubs

Om woningen te kunnen bouwen, is meer nodig dan aankoop van grond. Zo moeten de sportverenigingen, tennis en voetbal, worden verplaatst en met hen is nog geen overeenstemming. De sportclubs willen best verhuizen, maar zij willen er niet op achteruit gaan.

In de dorpskern kan bij de voormalige locatie van textielreiniger Medo Clean worden gebouwd als de grond is schoongemaakt. Als dit klaar is, wordt de locatie ‘Tussen de Kerken’ opgepakt. Dit plan is nog in een vroeg stadium, ook al is in 2017 al besloten dat het bedrijf verhuist.

Stand van zaken

Vanuit de gemeenteraad zijn door Ank de Groot (RGL) vragen gesteld over de stand van zaken omtrent de plannen voor woningbouw in Koudekerk. Uit de antwoorden, zie hierboven, blijkt dat er nog niets te melden is.

Lees ook: Plan voor nieuwe woonwijk oostkant Koudekerk, inclusief verhuizing voetbal- en tennisclub