Geld ophalen voor onderzoek kanker: ‘Swim To Fight Cancer Alphen misschien meest impactvolle swim ooit’

Foto: Swim To Fight Cancer
Foto: Swim To Fight Cancer

ALPHEN AAN DEN RIJN – Zwemmen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker: op 1 september duiken meer dan tweehonderd deelnemers de Oude Rijn in om 500, 1000 of 2000 meter af te leggen. In navolging van steden zoals Gouda, Amsterdam en Amersfoort vindt dit jaar ook het Swim To Fight Cancer-evenement plaats in Alphen aan den Rijn.

‘Alle deelnemers hebben donaties opgehaald en doen dat nu nog steeds’, vertelt Wouter Hoogeveen van een van de initiatiefnemers Alphen Vitaal in De Ochtendshow van Studio Alphen. ‘Aanstaande zondagmiddag gaat iedereen het water van de Oude Rijn in, zowel individueel als in teamverband, en zwemt de gekozen afstand.’

Bijzonder is dat het hierbij niet gaat om als eerste over de finish te komen, benadrukt Hoogeveen: ‘Het doel is om de finish te halen en zo geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Het is geen wedstrijd of estafette.’ Gedurende de voorbereiding van het evenement zijn zwemtrainingen aangeboden.

Scheepvaart gestremd

De Alphense variant van Swim To Fight Cancer is niet zomaar uit de lucht komen vallen. De organisatie heeft veel moeten regelen om het zwemmen in de Oude Rijn mogelijk te maken. ‘We hebben toestemming gekregen van de provincie; vaarwater is namelijk provinciaal eigendom’, vervolgt organisator Hoogeveen.

De scheepvaart in de Oude Rijn ter hoogte van de Aarkade tot de Alphensebrug zal tijdelijk worden gestremd, zodat alle deelnemers op een veilige manier daar kunnen zwemmen en er in ieder geval geen ongelukken daardoor kunnen gebeuren.

Onderzoek en SamenhuiS

De deelnemers duiken dit weekend in het water voor het goede doel om geld in te zamelen voor een onderzoek van professor Gerrit Meijer. Dat onderzoek is gericht op het aanduiden van aanwezigheid van een vroege tumor. Op deze manier zou de ziekte al in een vroeger stadium behandeld kunnen worden, wat weer de kans op genezing vergroot.

‘Naast het onderzoek van professor Meijer, gaat een deel van het opgehaalde bedrag naar het SamenhuiS in Alphen aan den Rijn’, voegt Hoogeveen toe. ‘Als ervaringsdeskundige of naaste van een patiënt kun je daar je verhaal kwijt en zo even weg zijn van de situatie thuis. Door twee totaal verschillende initiatieven te ondersteunen, willen we een zo groot mogelijke impact maken, ook lokaal.’

Tijdens de dag zelf wordt ook rekening gehouden met de impact die deze ziekte met zich meebrengt, zo vertelt de organisator: ‘Mogelijk zullen er veel mensen meedoen die zelf ook op een of andere manier in aanraking zijn gekomen met die verschrikkelijke ziekte. Er zullen dus vast emoties mee gaan spelen tijdens het evenement. Er is natuurlijk de gehele middag voldoende tijd om elkaar even op te zoeken en in gesprek te gaan. Zo kunnen we ook die impact laten zien en vooral ook duidelijk maken waarom we dit doen.’

Meest impactvolle swim?

Voor het eerst wordt er dus in Alphen aan den Rijn gezwommen in het water van de Oude Rijn voor een goed doel en dat brengt al de nodige resultaten met zich mee. De Alphense versie van Swim To Fight Cancer ligt namelijk op koers om de meest impactvolle variant ooit te worden in Nederland.

‘De teller blijft maar oplopen en de verwachting is dat er in deze week, maar zeker ook nog na het evenement, nog meer gedoneerd gaat worden’, zegt een trotse Hoogeveen. 'Die titel is erg mooi, maar het grootste belang is om dat geld in te zamelen voor dit goede doel.’

Alphen aan den Rijn maakt zich op om zoveel mogelijk geld op te halen en dus trotseren ook bekende Alphenaren het water van de Oude Rijn. ‘Er zijn een aantal bekende bedrijven die zich hebben ingeschreven en dus met het gehele team in het water zullen springen. De gemeente ondersteunt het initiatief ook; wethouder Gert-Jan Schotanus gaat meedoen. Hij is ambitieus, want hij heeft zich ingeschreven voor de langste afstand. Hij heeft er zin in,’ besluit Hoogeveen.

Lees ook: Binnenkort een bankje tegen eenzaamheid in jouw buurt? 

Luister hieronder naar het interview met Wouter Roggeveen. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.