Grootste jaarmarkt van Nederland strijkt weer neer in Alphen aan den Rijn: ‘Iedereen gaat, het hoort erbij’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – De straten van het Alphense centrum stroomden weer vol met bezoekers voor de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn. Het is een van de grootste jaarmarkten van heel Nederland. Traditiegetrouw trekt de Alphense Jaarmarkt tussen de 80.000 en 100.000 bezoekers per jaar.

Ook dit jaar stonden er meer dan 700 verschillende kraampjes in het centrum. Er was ook weer een traditionele kermis bij het parkeerterrein van ARC, muziek op het Rijnplein en ondanks de financiële onzekerheid in de aanloop naar het evenement ook een avondprogramma met optredens.

Rondstruinen langs kraampjes

Duizenden bezoekers struinen overdag rond om te kijken bij de kraampjes. Er wordt van alles verkocht: van spellen en stenen tot geurstokjes en kleding. De zussen Elise en Anna zijn ook van de partij op de Jaarmarkt. ‘We zijn een beetje aan het rondkijken bij de kraampjes’, vertelt Elise.

Een van de andere bezoekers is Cato. Zij is vooral op sieradenjacht tijdens de Jaarmarkt. ‘De sieraden vind ik wel leuk en de platenkraampjes ook, maar de kledingkraampjes niet want het is altijd heel druk en daar heb ik geen zin in’, vertelt ze.

Verkopers en bezoekers positief over toekomst van Jaarmarkt

Het gehele bestuur van de Alphense Jaarmarkt maakte voorafgaand aan het evenement bekend dat ze gingen stoppen met het organiseren. Ondanks de onzekerheid over de toekomst van de Jaarmarkt zijn de bezoekers en verkopers hoopvol. ‘Ik denk dat ik hier volgend jaar wel weer sta’, vertelt verkoper Yuri. Cato vult aan: ‘Ik denk dat ik volgend jaar wel weer ga, omdat ik in Alphen op school zit. Iedereen gaat dan, dus het hoort erbij.’ Ook Elise is positief: ‘Het is wel gezellig dat je allemaal bekende mensen tegenkomt.’

Lees ook: Drie generaties met juwelen op jaarmarkt: ‘Niet meer weg te denken’