Bloedprikposten in Alrijne ziekenhuizen nog altijd dicht: geen zicht op heropening

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN - De bloedprikposten in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn zijn nog altijd dicht en er is nog geen zicht op heropening. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. Op 1 juli viel het ziekenhuis stil nadat het laboratorium door het commerciële bedrijf Eurofins was overgenomen. Dat bedrijf probeert nu met man en macht het laboratorium op orde te krijgen.

Sinds 23 juli is de acute zorg in het ziekenhuis weer volledig operationeel en andere ziekenhuizen hoeven geen patiënten meer over te nemen die eigenlijk naar het Alrijne zouden gaan. Dat was 22 dagen nadat het ziekenhuis grotendeels stilviel en andere ziekenhuizen die patiënten wél moesten opnemen. Dat werd in allerijl geregeld via het samenwerkingsverband ROAZ-West.

Zo’n groot probleem met de acute zorg kende het samenwerkingsverband alleen uit de coronatijd, zegt een woordvoerder. Aanleiding waren toen de enorme aantallen patiënten. Iets heel anders dus dan een nieuwe aanbieder die de beloften niet kan waarmaken.

Personeel komt overal vandaan

De multinational Eurofins wil niet zeggen wat er precies mis is met het laboratorium. In een schriftelijke verklaring aan Omroep West houdt het bedrijf het bij 'problemen van technische als operationele aard'.

Om die problemen het hoofd te bieden is inmiddels personeel ingevlogen uit andere laboratoria van Eurofins uit binnen- en buitenland. Het Alrijne Ziekenhuis zelf wil ook niet ingaan op de oorzaak van de problemen, omdat het laboratorium van Eurofins is.

Inspectie zit er bovenop

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zit er sinds begin vorige maand bovenop. 'We hebben contact met het ziekenhuis, met Eurofins en met ROAZ', zegt een woordvoerder. 'Wij zien dat er hard gewerkt wordt aan het verbeteren van de situatie, maar dat er nog zeker stappen genomen moeten worden.'

Eurofins en Alrijne hebben een externe crisismanager aangesteld die leiding geeft aan een 'verbetertaskforce'. 'Het is van cruciaal belang om de uitdagingen op te lossen en de juiste prioriteiten te stellen', stelt Eurofins in de verklaring. Wat die uitdagingen zijn en wat er verbeterd moet worden is onduidelijk.

Bloedprikken beperkt mogelijk in Leiderdorp

Inmiddels kunnen specialisten in het ziekenhuis in Leiderdorp een deel van de eigen patiënten wel weer doorverwijzen naar de prikpost in het ziekenhuis, maar voor mensen die geen verwijzing van een specialist hebben, is de post nog altijd dicht. Datzelfde geldt voor prikposten in de andere vestigingen van het ziekenhuis.

Het is nog altijd onduidelijk wanneer die weer opengaan. Zowel Alrijne als Eurofins willen of kunnen hier niets over zeggen. Dat betekent dat mensen die via de huisarts bloed moeten laten prikken, niet in het ziekenhuis terechtkunnen. Zij moeten nog altijd uitwijken naar andere prikposten in de regio.

Evaluatie van de problemen

Het Alrijne Ziekenhuis heeft inmiddels aangekondigd de overname van het laboratorium te gaan evalueren. Een woordvoerder geeft wel aan dat het ziekenhuis eerst wil zorgen dat alles voor patiënten weer normaal verloopt, daarna komt die evaluatie.

De inspectie laat hierover weten: 'De IGJ ontvangt deze evaluatie ook, en kan, indien nodig, eventueel een vervolgonderzoek doen.'

Lees ook: Externe manager moet problemen met laboratorium in Alrijne ziekenhuis oplossen