Bomen in Bentwoud worden gekapt: ‘Ontstaat meer ruimte voor toekomstbestendige bomen’

Foto: Staatsbosbeheer

BENTHUIZEN/BOSKOOP – In het Bentwoud tussen Benthuizen en Boskoop worden in oktober bomen gekapt. Dat doet Staatsbosbeheer met een reden: ‘Zodat er meer ruimte ontstaat voor toekomstbestendige bomen.’

Het Bentwoud is een jong natuur- en recreatiegebied. De eerste percelen van het woud zijn in 2000 aangelegd. Meer dan 20 jaar later zijn er ruim 2,5 miljoen bomen en struiken geplant in het Bentwoud. ‘Het is nu tijd voor bosonderhoud, ook wel jeugdverzorging genoemd’, schrijft Staatsbosbeheer.

In drie naast elkaar gelegen percelen van het Bentwoud is Staatsbosbeheer dit jaar al gestart met het aanbrengen van markeringen op bomen. Deze gebleste bomen worden gekapt om plaats te maken voor nieuwe bomen. De werkzaamheden in het Bentwoud vinden plaats in de eerste week van oktober.

Werkzaamheden verschillend uitgevoerd

Voor deze werkzaamheden gaat Staatsbosbeheer naar eigen zeggen onconventioneel en vooruitstrevend te werk. De natuurbeheerder heeft ervoor gekozen om zogenaamde ‘dunningspaden’ op 40 meter van elkaar aan te leggen. Op deze manier wordt er minder bos weggekapt. Daarnaast wordt de bodem minder belast door machines.

De werkzaamheden worden niet alleen met machines uitgevoerd, maar ook met handzagers, paarden en een op afstand bestuurbare werktuigdrager. De drie de percelen zijn vooraf ingemeten met een drone en na de werkzaamheden zal deze meting worden herhaald om de verschillen tussen de kapmethoden te monitoren.

Lees ook: Nieuwe mountainbikeroute na maandenlange werkzaamheden geopend in Bentwoud