Bouw van asielzoekerscentrum Hoorn-West begint in augustus

Foto: Google Maps

ALPHEN AAN DEN RIJN – De bouw van het Alphense asielzoekerscentrum in Hoorn-West begint binnenkort. De gemeente Alphen aan den Rijn meldt dat het de bedoeling is dat de werkzaamheden midden augustus van start gaan.

Voordat het COA (Centraal Orgaan Opvang asielzoekers) groen licht heeft gekregen voor een bouwvergunning van het azc, gaan de werkzaamheden van start waar geen vergunning voor nodig is. Het bouwterrein wordt ingericht en bouwhekken en een bouwkeet worden geplaatst.

Vervolgens start de bouw van het azc. Eerst zullen er kabels en leidingen worden aangelegd en pas als de bouwvergunning rond is, wordt er een begin gemaakt aan de andere werkzaamheden. Het gaat hierbij om heien en de fundering die moet worden aangebracht. Wanneer deze werkzaamheden afgerond zijn, kunnen de gebouwen worden geplaatst. Ook het buitenterrein kan dan worden ingericht.

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

Omgevingsvergunningen voor azc

Er zijn twee omgevingsvergunningen nodig voor het openen van het azc in Hoorn-West. Allereerst heeft het COA op 1 mei een omgevingsvergunning aangevraagd voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Hiermee is het mogelijk om een vergunning te krijgen voor een project dat niet onderdeel is van het bestaande omgevingsplan.

De gemeenteraad heeft op 7 augustus het college van Burgemeester en Wethouders positief geadviseerd voor het regelen van de vergunning. Het COA heeft op 12 juli een aanvraag gedaan voor een omgevingsvergunning die de bouw van het azc mogelijk maakt. De aanvraag van het COA wordt momenteel nog beoordeeld.

Lees ook: Ondanks gebrek aan capaciteit krijgt asielzoekerscentrum Hoorn-West ‘gewoon’ stroom