Lekkend dak van gemeentehuis wordt getest in komende weken, hinder in centrum Alphen aan den Rijn

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn laat vanaf vandaag tot en met 11 oktober enkele weken het dak van het gemeentehuis testen. Er vinden twee proeven plaats als voorbereiding op de renovatie van de gevel van het gemeentehuis in 2025.

Het gemeentehuis bestaat al sinds 2003 en is inmiddels toe aan een opknapbeurt. De gemeente wil met de renovatie, die gepland staat voor 2025 en 2026, hardnekkige lekkages in het gemeentehuis oplossen. Daarnaast wordt ook de dakbedekking vervangen en het dak wordt verduurzaamd met het aanleggen van zonnepanelen.

De twee testen worden uitgevoerd in september en oktober. Voor de proeven wordt een steiger op het dak van het gemeentehuis geplaatst en er is een hijskraan nodig naast het gebouw. Deze bouwkraan zal een aantal dagen op de Smethstraat en de Stevinstraat staan in het centrum van Alphen aan den Rijn. Met de kraan kan materiaal naar het dak worden verplaatst.

Afzettingen in centrum tijdens hijsmomenten

Om de veiligheid te waarborgen is er tijdens de hijsmomenten een tijdelijke afzetting van de Smethstraat en Stevinstraat. De Smethstraat wordt bij hijsmomenten afgezet vanaf de Castellumstraat. Bestemmingsverkeer kan vanaf het Burgemeester Visserpark wel toegang krijgen tot de Smethstraat. Doorgaand verkeer, fietsers en voetgangers worden omgeleid.

De laatste parkeerplaatsen in de Stevinstraat worden gebruikt voor de inrichting van de bouwplaats en hijsmomenten. Ook daar worden doorgaand verkeer, fietsers en voetgangers omgeleid.

De Smethstraat is voor hijsmomenten afgezet op 28 en 29 augustus, 12, 13 en 26 september en 7 oktober. Voor de Stevinstraat geldt de tijdelijke afzetting op 6, 10, 20 en 25 september en 1 en 10 oktober. Het gaat hierbij om een voorlopige planning, want door levertijden en weersomstandigheden kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden.

Bereikbaarheid gemeentehuis

Tijdens de werkzaamheden is het gemeentehuis open en bereikbaar. Gedurende de hijsmomenten wordt een klein gedeelte van de begane grond afgezet. Maar bezoekers van het gemeentehuis ondervinden volgens de gemeente minimale hinder van de werkzaamheden.

Lees ook: Lekke gemeentehuis kan pas volgend jaar worden gerepareerd