Deze para-atleten uit de gemeente Alphen aan den Rijn doen mee aan de Paralympische Spelen

Foto: Studio Alphen
Foto: Mathilde Dusol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Van de 86 para-atleten die deze editie voor Nederland naar de Paralympische Spelen gaan, komen er twee uit de gemeente Alphen aan den Rijn: rolstoeltennisster Lizzy de Greef en parajudoka Daniël Knegt. Rolstoeltennisster Diede de Groot traint bij de Alphense tennisvereniging Nieuwe Sloot en zal ook Nederland vertegenwoordigen.

Het rolstoeltennis vindt plaats in het Roland Garros stadion van 30 augustus tot en met 7 september. Lizzy de Greef staat aan de start van haar eerste Paralympische Spelen. Collega Diede de Groot veroverde een dubbele gouden medaille tijdens de vorige Spelen in Tokio (Japan) op het enkel- en dubbelspeltoernooi.

Hieronder staat een overzicht van de eerste rondes van het rolstoeltennis, waarbij Diede de Groot en Lizzy de Greef in actie komen:

Enkelspel

  • Zaterdag 31 augustus, 12.00 uur – 20.00 uur (eerste ronde): Diede de Groot – Katharina Kruger (Duitse) / Lizzy de Greef – Zhu Zhenzhen (China)

Dubbelspel

  • Vrijdag 30 augustus, 12.00 uur – 20.00 uur (eerste ronde): Diede de Groot en Aniek van Koot / Lizzy de Greef en Jinte Bos
  • Zondag 1 augustus, 12.00 uur – 20.00 uur (kwartfinale): Diede de Groot en Aniek van Koot

Mochten de twee Nederlandse dames hun wedstrijden winnen en doorgaan naar de volgende rondes, dan vindt de tweede ronde van het enkelspel plaats op maandag 2 september en de kwart- en halve finales van het dubbelspel op zondag 1 september en dinsdag 3 september.

Hazerswoudenaar op de judomat

Op de allerlaatste dag van de Paralympische Spelen in Parijs, 7 september, komt parajudoka Daniël Knegt uit Hazerswoude-Dorp in actie. Met de deelname van de sporter doet er voor het eerst sinds 2008 weer een Nederlandse parajudoka mee aan de Spelen. In 2018 werd de Hazerswoudenaar uitgeroepen tot sportman van het jaar in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Vanaf 9.45 uur tot 16.00 uur vindt het parajudotoernooi plaats in de Arena Champ-de-Mars: van de kwart- en halve finales tot de uiteindelijke finale. Knegt verschijnt op de mat in de categorie 90+ kg voor volledig blinde judoka’s.

Andere deelnemers uit het Groene Hart

Naast Diede de Groot, Lizzy de Greef en Daniël Knegt komen ook andere atleten uit het Groene Hart de komende anderhalve week in actie: triatleet en handbiker Jetze Plat uit Vrouwenakker, handbiker Tim de Vries uit Vinkeveen en sprintster Kimberly Alkemade uit Zoetermeer.

Lees ook: Hazerswoudse parajudoka Daniël Knegt naar Paralympische spelen: 'Ik heb dit als uitlaatklep nodig'

Lees ook: Twee rolstoeltennissters van Alphense tennisvereniging naar Paralympische Spelen