Energie opwekken blijkt niet te lukken: doelen niet gehaald en geen zonneparken in pijplijn

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het lijkt erop dat 13 gemeenten in de regio het niet voor elkaar gaan boksen om genoeg schone energie op te wekken om in 2030 de doelen te halen. Dat sturen de gemeenten, waaronder Alphen aan den Rijn, in een brief aan de provincie Zuid-Holland.

'Om met de deur in huis te vallen: we staan nog ver af van onze ambitie om in 2030 ons voorgenomen doel te behalen', valt te lezen in de brief van Holland Rijnland - het samenwerkingsverband van de 13 gemeenten - aan de Statenleden.

Het doel was om in 2030 tot bijna 1 terawattuur (TWh) aan energie op te wekken. De gemeenten zouden daarom al gestart moeten zijn met het bouwen van bijvoorbeeld windmolens en het aanleggen van zonnevelden.

Holland Rijnland is een samenwerkingsverband van 13 gemeenten; Leiden, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse, Teylingen, Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Deze gemeenten werken onder meer samen met zaken zoals energie.

Maar snel gaat het niet, het afgelopen jaar was er nog geen 0,06 Twh gerealiseerd met windmolens en zonnevelden. Het lijkt er ook niet op dat gemeenten vaart kunnen maken.

'Sinds het uitkomen van de eerste energiestrategie zijn er geen grote projecten meer gepland. Er zit weinig in de pijplijn en de voortgang bij gemeenten is ook gering', staat in de brief.

Patstelling bij gemeenten

De gemeenten geven aan dat de situatie al sinds halverwege vorig jaar onveranderd is. Kortom, je zou het dus best een patstelling kunnen noemen.

Die patstelling komt volgens gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks-PvdA) weer doordat het stroomnet steeds meer volloopt en door het gebrek aan locaties voor windmolens en zonnevelden.

Kritiek van Statenleden

Tijdens de commissievergadering waren de Staten er dan ook niet helemaal gerust op. Zij maken zich zorgen over het feit dat de gemeenten nu aangeven dat zij de doelen niet gaan halen.

'Dit stuk laat zien dat ondanks alle inspanningen onze doelstellingen achter blijven. We gaan de doelen niet halen en dat is voor ons gewoon onacceptabel', vertelt Volt-fractievertegenwoordiger Milou Grijpink.

De kleine windmolen van melkveehouder Martijn van Os Foto: Omroep West

Ook coalitiepartij GroenLinks baart het zorgen dat Holland Rijnland er niet aan toe lijkt te komen. 'Als je kijkt naar hoe deze regio het doet, bevinden ze zich echt ergens in de achterhoede', zegt Statenlid Lars Klappe.

De VVD stelde vervolgens de vraag of dat doel van de energiestrategie überhaupt realistisch is voor de Leidse regio. 'Ambities zijn natuurlijk prachtig, maar ze moeten wel haalbaar zijn', zegt Statenlid Axel Broekhuizen.

'Moeten aan de doelen vast blijven houden'

De brief geeft volgens het VVD-Statenlid aan dat er simpelweg te weinig ruimte is. Broekhuizen wil dan ook graag dat gedeputeerde Potjer opnieuw op pad gaat in de Leidse regio om te kijken of er een realistischer doel te bepalen valt.

Ook Gedeputeerde Potjer ziet dat de gemeenten in de Leidse regio achter blijven. 'We kijken nu hoe we de doelen alsnog kunnen halen en het is goed om te benadrukken dat we ook gewoon vasthouden aan de doelen.'

'Aandacht niet verslappen'

Ook de bestuurders van die gemeenten willen volgens Potjer de doelen niet versoberen. 'We moeten juist de schouders eronder zetten om het te realiseren en de aandacht mag niet verslappen.'

Bovendien zijn genoeg gemeenten volgens Potjer nog bezig met zoeken naar locaties voor nieuwe windmolens. 'Zo zie je dat de gemeente Kaag & Braassem ook nu onderzoek doet naar een bepaald zoekgebied voor windmolens.'

Nieuwe locaties

'Ook in Zoeterwoude loop in intensief proces met bewoners', gaat de Gedeputeerde verder. Potjer verwacht dan ook dat bij de herziening van het omgevingsbeleid - het document dat bepaald wat precies waar komt te liggen in de provincie - er nieuwe locaties worden aangedragen.

Lees ook: ‘Liander gooit in de hele gemeente straten open en vervolgens zijn er geen werkzaamheden te zien’