Taallessen op niveau nodig in gemeente Alphen aan den Rijn voor nieuwkomers met een hoge opleiding

Het taalcafé in de bibliotheek Foto: Bibliotheek Rijn en Venen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Nieuwkomers hebben soms moeite om werk of stages te vinden die bij hen passen, omdat zij de taal onvoldoende beheersen. Dit is omdat de taalcursussen niet het vereiste niveau hebben als het om beroepen met een hoge opleiding gaat. Er komt nu een onderzoek om te kijken of dit beter kan.

In Alphen aan den Rijn worden taallessen aangeboden op B1 niveau, maar mensen met een hoge opleiding hebben B2 of C1 nodig. Deze nieuwkomers kunnen niet het vereiste niveau leren om hun oude academische beroep weer op te pakken. Hoe dit kan worden opgelost, zal worden onderzocht. Dat is de uitkomst van een verzoek van de gemeenteraad, dat is overgenomen door wethouder Gert van den Ham.

Motie voor onderzoek naar taalles op hoger niveau

Onder aanvoering van GroenLinks is een motie ingediend tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag. In de motie wordt gevraagd naar een onderzoek naar lessen op een hoger niveau en daarmee werkplekken op een hoger niveau. Als hoogopgeleide mensen aan de slag kunnen in hun eigen academische beroep, betekent dit dat zij voor zichzelf zorgen en geen aanspraak maken op uitkeringen.

In Alphen aan den Rijn worden alleen taallessen op een gemiddeld niveau aangeboden en de stages zijn niet geschikt voor hoogopgeleiden. Dit is omdat vaak voor stages op een hoger niveau de taal al op een hoog niveau moet zijn. Er wordt nu ook gekeken of Rijnvicus, dat de stages aanbiedt, kan zorgen voor stages op een hoger niveau. Daarnaast moet het mogelijk zijn om stages buiten Rijnvicus om te vinden door bijvoorbeeld samen te werken met VOA en EDBA.

Lees ook: Gemeente wil duidelijkere communicatie: ‘Niet alles hoeft in juridische taal’