Nieuwe lift in Alphense bibliotheek nog altijd te klein voor scootmobielen

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – De geplande nieuwe lift voor de openbare bibliotheek aan de Aarkade heeft dezelfde binnenmaat als de huidige lift. Dus blijft de lift te klein voor scootmobielen en grotere elektrische rolstoelen. Wel worden de storingen opgelost, zodat de lift beter gebruikt kan worden door bezoekers en personeel.

In een brief aan de Alphense gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat ‘de bestaande plateaulift wordt vervangen door een volwaardige rolstoeltoegankelijke personenlift met schuifdeuren’. De vele storingen worden daarmee verholpen, maar een andere uitdaging blijft gewoon bestaan. De binnenmaat van de lift blijft namelijk als bestaand, zo is in de collegebrief te lezen.

In een op 28 juli geplaatst artikel zegt Marjanne Orbons, voormalig voorzitter van Alphens Platform Gehandicapten: ‘Scootmobielen en grotere elektrische rolstoelen passen er niet in, er is te weinig ruimte voor hulphonden en zelfs ouders met kinderwagens moeten zich in vreemde bochten wringen om in de lift te passen, als die het tenminste doet.’ Omdat de binnenmaat niet wordt aangepast, lijkt het erop dat hiervoor nog geen oplossing is gevonden.

Nieuwe hydraulische lift

Het college kiest voor een nieuwe lift in de bestaande schacht. Hiervoor zijn de minste aanpassingen nodig, terwijl de storingen verleden tijd moeten zijn. De aandrijving van de nieuwe lift is hydraulisch. Dit systeem is wel geschikt voor het huidige gebruik, maar de huidige elektrische spindelaandrijving niet. De grootste aanpassing is een nieuwe aparte liftmachinekamer.

Mogelijk een tweede lift

Op termijn wordt mogelijk samen met SB Real Estate, eigenaar van winkelcentrum De Aarhof, een tweede lift gerealiseerd. Er is namelijk een mogelijkheid om de bestaande liften van de fietsenstalling, die groter zijn, zowel voor het winkelcentrum als voor de bibliotheek toegankelijk te maken. Deze optie is in een beginstadium van besprekingen, want deze is gekoppeld aan de renovatie van het winkelcentrum.

Lees ook: Mindervaliden weggejaagd en personeel tilt ‘zich een hernia’ vanwege falende lift in bibliotheek