Oude jeugdzorgorganisatie door rechter in gelijk gesteld, gemeente moet 1,5 miljoen euro betalen

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – GO! voor Jeugd, de voormalige jeugdzorgorganisatie van de gemeente Alphen aan den Rijn is door de rechtbank ‘inhoudelijk volledig in het gelijk gesteld’ in een kort geding tegen de gemeente. Daardoor moet de gemeente 1,5 miljoen euro betalen waar de zes jeugdzorginstellingen van GO! voor Jeugd nog recht op hebben.

De overkoepelende jeugdzorgorganisatie die bestond uit zes zorgaanbieders was tussen 2018 en 2023 verantwoordelijk voor de jeugdzorg in de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem. GO! voor Jeugd sleepte dit jaar in april de twee gemeenten voor de rechter vanwege 1,5 miljoen euro aan niet betaalde rekeningen. Daardoor kregen de zorgaanbieders zelf problemen met betalingen die moesten worden gedaan aan 150 onderaannemers.

De jeugdzorg is sinds dit jaar in handen van de gemeente zelf met de organisatie Oog voor thuis. Door lange wachtlijsten zou de gemeente de samenwerking met GO! voor Jeugd hebben beëindigd. Ook het overdragen van dossiers van jongeren die jeugdhulp nodig hebben, zou voor problemen hebben gezorgd.

Argumenten van gemeente niet steekhoudend volgens rechter 

De gemeente Alphen aan den Rijn weigerde volgens GO! voor Jeugd om aan een afgesproken nabetaling over 2023 te voldoen. De gemeente Kaag en Braassem had al wel voldaan aan de nabetaling. In mei vond de eerste zitting al plaats in de rechtbank. Toen spoorde de rechter aan dat de jeugdzorginstellingen en de gemeente Alphen aan den Rijn er onderling uit moesten proberen te komen. Tot een gesprek kwam het volgens GO! voor Jeugd echter niet.

De tweede zitting was in juli en daarin stelde de rechter tijdens het vonnis onomwonden dat ze de argumenten van de gemeente Alphen aan den Rijn ‘niet steekhoudend vond’. De jeugdzorginstellingen hebben volgens de rechter vanaf het begin meegewerkt om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen om adequate zorg in de nieuwe situatie te ondersteunen.

Zorginstellingen moesten zelf miljoenen euro’s bijleggen

‘Jaren geleden zijn we op initiatief van de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem gestart in een nieuw vorm van samenwerking. Op verzoek van de gemeenten zijn we twee jaar langer doorgegaan om de gemeenten de tijd te geven zich voor te bereiden. Vervolgens hebben wij volledig onze medewerking aan de overdracht gegeven’, zegt Fred Fillekes, woordvoerder van de organisaties achter GO! voor Jeugd.

‘Er is geen enkele aanleiding voor de veronderstelling dat de gemeente Alphen aan den Rijn financieel is benadeeld door GO!. De zes jeugdzorginstellingen hebben zelf gedurende de contractperiode al meer dan tien miljoen euro moeten bijstorten om tekorten van GO! voor Jeugd aan te vullen’, meldt Fillekes.

Jeugdzorginstellingen staan open voor nieuwe samenwerking

In navolging van de rechter roept de jeugdzorgorganisatie de gemeente op om de strijd te staken. GO! voor Jeugd wil op een constructieve manier met de gemeente verder in gesprek gaan. ‘Het is zonde om nog langer tijd, geld en energie te steken in een juridische strijd. We hebben zoveel als mogelijk adequate jeugdzorg geleverd. Dit onder omstandigheden die net als in de rest van Nederland lastig te noemen zijn’, schrijft GO! voor Jeugd.

De jeugdzorginstellingen staan open voor een nieuw samenwerkingsverband met de gemeente. ‘Wij steken graag onze energie in het komen tot een constructieve samenwerking waarin we met elkaar leren van het verleden en ons kunnen blijven inzetten voor de goede zorg voor Alphense gezinnen nu en in de toekomst’, besluit Fillekes.

Een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn meldt aan Studio Alphen dat de gemeente niet wil reageren zolang de rechtszaak nog loopt. Fillekes geeft desgevraagd aan dat een nieuwe samenwerking ondanks de rechtszaak in de toekomst niet is uitgesloten. Daarover zijn beide partijen nog met elkaar in gesprek.

Lees ook: Jeugdzorgaanbieder sleept gemeente Alphen aan den Rijn voor de rechter