Oude Raadhuis wordt gerestaureerd, krijgt daarna gemengde functie: ‘Behouden voor alle Alphenaren’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark zal worden gerestaureerd. Het Rijksmonument krijgt daarna een gemengde functie. Er is plaats voor culturele en maatschappelijke organisaties en de trouwfunctie en ceremoniële functies blijven bestaan. Er komt ook een aanvulling met commerciële activiteiten.

Op basis van het Initiatiefvoorstel van raadslid Winfried Ponsioen (CDA) is door een raadswerkgroep hard gewerkt aan een goed scenario om het Oude Raadhuis te restaureren en te behouden voor alle Alphenaren. Het is voor veel Alphenaren een belangrijk gebouw. Woningbouw en uitsluitend commerciële verhuur is daarom niet aan de orde. Er is vooral plaats voor culturele instellingen en maatschappelijke functies. Daarnaast wordt voor het commerciële gedeelte gedacht aan een restaurant. Dit geeft reuring in het gebouw.

Tijdens het werken aan het voorstel is ook gekeken naar eventuele gebruikers. ‘We hebben met verschillende partijen gesproken’, zegt wethouder Anouk Noordermeer (VVD, cultuur en erfgoed). ‘Er zijn voldoende belangstellenden. Daarvan is een deel nieuw en een deel bestaand. Er is wel plaats voor meer culturele organisaties, want de stad groeit.’

Voor een restaurantfunctie is ook belangstelling. Dit is dan meteen een groot deel van de commerciële invulling van het gebouw. Commerciële partijen betalen een normale huur. Culturele instellingen niet of de huur is gesubsidieerd.

Muziekschool

Verschillende raadsleden hebben zorgen over de muziekschool. Deze moet in ieder geval elders worden ondergebracht tijdens de asbestsanering. Vooral GroenLinks dringt erop aan dat de muziekschool daarna terugkeert naar het Oude Raadhuis als huurder.

De Alphense politieke partijen zijn heel tevreden over de voorstellen van de raadswerkgroep. Deze zijn gemaakt met ambtelijke ondersteuning en kennis van deskundigen. Er zijn drie scenario’s uitgewerkt. Summier (A) en uitgebreid met nieuwbouw (C) zijn afgevallen.

Zowel het college van burgemeester en wethouders als de politieke partijen gaan voor scenario B+. Dit scenario houdt in dat er wordt gerestaureerd en gemoderniseerd waar dat nodig is en dat het gebouw voldoende comfort biedt voor gebruikers met een energielabel B.

Creatieve financiering

De uitdaging voor de wethouder ligt dan ook niet in het zoeken naar een nieuwe functie voor het gebouw, maar in het zoeken naar ‘creatieve’ financiering. Op advies van verschillende raadsleden kijkt de wethouder naar een eventuele lening en naar verschillende fondsen. ‘We moeten niet te vroeg een subsidie aanvragen. Dat kan pas als dit voorstel is aangenomen’, aldus Noordermeer. ‘We gaan nu aan de slag om voor de begroting van 2025 met een goed voorstel te komen.’

De gemeenteraad zal kiezen voor herbestemming van het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark via scenario B+. Daarnaast krijgt het college van burgemeester en wethouders een opdracht om de financiering in de begroting van 2025 ‘te regelen’. Het raadsvoorstel hiervoor staat als hamerstuk op agenda van de gemeenteraadsvergadering van 20 juni. Dit betekent dat er dan niet meer over gesproken wordt.

Lees ook: Onderhoudskosten voor gemeentehuis, parkeergarage, Langeroode en oude Raadhuis enorm gestegen