‘Problematisch’ dak van gemeentehuis wordt aangepakt: ‘Het is nu wel een keer welletjes’

Het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het dak van het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn wordt volgend jaar gerenoveerd. Voordat het dak en de gevel op de schop kunnen gaan, worden er eerst tot en met oktober twee proeven uitgevoerd. ‘Het dak is problematisch en in de loop van de jaren zijn er wat problemen boven water gekomen door lekkages’, vertelt wethouder Gerard van As.

Het pand is al sinds 2003 in gebruik en bestaat dus al 21 jaar. ‘Bij de bouw van het dak is er een bepaalde methodiek gebruikt en dat is niet goed gegaan’, legt de wethouder uit. ‘Het is nu wel een keer welletjes. We moesten het een keer aanpakken en dat wordt nu dus ook gedaan. Er is een proef bedacht om te inventariseren wat we moeten gaan vernieuwen.’

Proeven in regenachtige periode

De twee proeven die tot en met oktober worden gedaan, dienen als voorbereiding voor de renovatie van het gemeentehuis. ‘De proeven worden gedaan om te kijken of de manier die de aannemer in gedachten heeft ook echt werkt. Daarom duren de proeven een aantal weken, want we moeten ontdekken of het goed gaat in een periode met regen’, verklaart burgemeester Liesbeth Spies. ‘De echte verbouwing komt pas volgend jaar.’

‘Er wordt tijdelijk een deel van de straten in het centrum afgezet voor de veiligheid’, zegt Van As. Door de afzettingen zullen bezoekers van het Alphense centrum enkele keren hinder ondervinden in de komende weken tijdens hijsmomenten van een bouwkraan bij het gemeentehuis. Het verkeer wordt dan omgeleid vanwege de werkzaamheden.

Draagkracht van dak getest voor zonnepanelen

Na de renovatie wil de gemeente het dak van het gemeentehuis verduurzamen met het plaatsen van zonnepanelen. Op deze manier moet het pand een toekomstbestendig gebouw worden dat voldoet aan de duurzaamheidsmaatstaven.

Dat plan vereist echter wel nog wat werk: ‘Voor de zonnepanelen moeten we wel de draagkracht van het dak laten onderzoeken, want anders zit je later weer met de gebakken peren. We moeten hier dus zorgvuldig mee omgaan’, besluit Van As.

Lees ook: Lekkend dak van gemeentehuis wordt getest in komende weken, hinder in centrum Alphen aan den Rijn