Rijndijkers wonen prettig en veilig, maar hebben wel een paar wensen

Foto: Jeron Groeneveld/Google Maps

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK – Uit een enquête onder inwoners van Hazerswoude-Rijndijk blijkt dat zij vinden dat er te weinig sociale activiteiten zijn. Er wordt om meer groen gevraagd. Er is verkeershinder op de Potgieterlaan en er wordt gevreesd voor meer hinder als het nieuwe station Hazerswoude er eenmaal is. Toch is het fijn wonen in het dorp.

De enquête is huis-aan-huis verspreid onder tweeduizend adressen en kon ook via de website van het dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk Oost worden ingevuld. Er zijn 457 enquêtes ingevuld, dit is 23 procent respons.

Wat voor vragen stelt het dorpsoverleg? Sommige vragen gaan over feiten, zoals bekendheid met Dorpshuis De Som, de eigen woonsituatie en of er gebruik wordt gemaakt van openbaar vervoer. Andere vragen gaan in op een gevoel van inwoners, zoals of Hazerswoude-Rijndijk een veilige woonomgeving is en of de gemeente voldoende aandacht heeft voor het dorp. Ook wordt een mening gevraagd over hoge windturbines, zonneweiden en hoe tevreden inwoners zijn met hun woonomgeving.

Sociale activiteiten

Dorpshuis De Som is bij 90 procent van de invullers bekend. Een derde van hen bezoekt het dorpshuis ook. Van hen is 64 procent tevreden met het aanbod. De vraag welke activiteiten er in het dorpshuis worden gemist, levert een opmerkelijk antwoord op. Er is een lange lijst met wensen, maar het blijkt, dat veel van de gewenste activiteiten al wordt aangeboden.

Meer groen en verkeershinder

Zowel voor het gebied langs het spoor en de N11, als voor de omgeving Da Costasingel wordt om meer groen gevraagd. Voor het spoorgebied is zelfs negentig procent voorstander van een groene uitstraling. Het is overigens opvallend dat geen van de vragen ingaat op al dan niet gebrekkig groenonderhoud, terwijl dit wel vaak op sociale media aan de orde komt.

Vooral inwoners van de Schrijverswijk geven aan last te hebben van verkeershinder op de Potgieterlaan. Op de vraag of het dorpsoverleg zich sterk moet maken voor een ongelijkvloerse kruising van de spoorlijn met de Gemeneweg, geeft 56 procent aan dat dit een wens is.

Fijn wonen

De overgrote meerderheid vindt Hazerswoude-Rijndijk een fijn dorp om te wonen. Er is een groot gevoel van veiligheid en tachtig procent van de inwoners is tevreden met de woonomgeving.

Desondanks is meer dan de helft van de inwoners negatief over de aandacht vanuit de gemeente voor het dorp. Waarom dit is, blijkt niet uit de antwoorden op de enquête.

Hoe nu verder

In het voorjaar van 2023 is in Hazerswoude een enquête gehouden over de mening van de inwoners over hun dorp door het dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk Oost. Deze is in mei 2024 aan de gemeente Alphen aan den Rijn aangeboden.

Nu is er een reactie van het college van burgemeester en wethouders. In het kort komt deze erop neer dat de uitslag van de enquête wordt meegenomen in een al gepland bestuurlijk overleg tussen gemeente en dorpsoverleg in dit najaar.

Lees ook: Plan vernieuwing dorpshart Hazerswoude-Rijndijk niet waar veel inwoners op gehoopt hadden: ‘Nog steeds te veel steen’