Tijdelijke opvang tien dak- en thuislozen in Alphense villa start volgende week, bewoners moeten wel huur betalen

Foto: Google Maps

ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn wil vanaf volgende week starten met het tijdelijk huisvesten van maximaal tien dak- en thuislozen in de villa aan de Hoorn in Alphen aan den Rijn. De pilot is bedoeld voor zogenoemde spoedzoekers. ‘Het gaat om mensen die niet gebruik kunnen maken van de reguliere woning- of huurmarkt en dak- of thuislozen’, verklaart wethouder Anouk Noordermeer.

‘Heel veel mensen vallen tussen wal en schip, omdat ze net niet onder de voorwaarden vallen. De woningmarkt zit echt op slot en als iemand op straat moet slapen, dan kun je niet verwachten dat diegene zijn leven snel op orde kan brengen’, legt Noordermeer uit. ‘Als we zulke mensen niet een goede woonomgeving kunnen geven, dan wordt de situatie alleen maar erger. Daarom bieden we hiermee een tijdelijke plek waar deze mensen hun leven weer op de rit kunnen krijgen.’

Kosten voor de pilot

Het pand dat een waarde heeft van ongeveer 1,5 miljoen euro is niet eigendom van de gemeente zelf, maar wordt gehuurd voor de pilot tot en met april 2026. ‘De gemeente betaalt ongeveer 3200 euro huur per maand’, zegt de wethouder. De huurkosten gelden al voor heel dit jaar, 2025 en tot april 2026. In totaal is de gemeente ongeveer 86.400 euro kwijt aan de huur van de woning.

Daarbovenop komen ook nog de kosten die al zijn gemaakt om de villa aan te passen voor de huisvesting van de dak- en thuislozen. Voor de verbouwing heeft de gemeente al 120.000 euro in het pand geïnvesteerd. In totaal is de gemeente 331.400 euro kwijt aan kosten tot en met april 2026. Deze kosten zijn echter wel al gedekt vanuit het Rijk (POK-middelen) en andere potjes van de gemeente (Programma Nieuwkomers en Programma 4).

Huurprijs voor tijdelijke bewoners nog niet bekend

Daarnaast zijn er wel nog inkomsten voor de gemeente vanuit de huur van de bewoners. Iedere bewoner van de villa aan de Hoorn tekent namelijk een overeenkomst waarin staat dat er een bijdrage geleverd moet worden in de huurkosten. In het financiële plaatje van het plan heeft de gemeente een bijdrage van bewoners ingecalculeerd: 15.000 euro voor dit jaar, 30.000 euro voor volgend jaar en 7.500 euro in 2026.

Een woordvoerder van de gemeente laat aan Studio Alphen weten dat er nog geen specifiek huurbedrag voor de tijdelijke bewoners bekend is. Er wordt daarbij wel gekeken naar de situatie per persoon.

Selectieprocedure en intakegesprek

Om in aanmerking te komen voor de tijdelijke huisvesting is er wel een selectieprocedure die bestaat uit verschillende stappen. Bij het Serviceplein in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn kunnen Alphense inwoners zich melden om te kijken of ze voldoen aan de voorwaarden en in aanmerking komen voor een plek in de tijdelijke opvang aan de Hoorn.

Na die toetsing vindt er nog een intakegesprek plaats om te beoordelen of het een geschikte opvang is voor de persoon. ‘Als je veel overlast veroorzaakt, dan is dit misschien niet de juiste vorm van opvang voor iemand’, stelt Noordermeer. ‘Het gaat in de maatschappelijke opvang bijvoorbeeld om gescheiden bankslapers, mensen met huurachterstanden of die last hebben van sociale problemen.’

Dagelijks beheerder aanwezig

De tijdelijke bewoners van de villa krijgen ook individuele zorg en begeleiding. ‘We zochten naar een beheerder voor de dak- en thuislozenvoorziening die dagelijks aanwezig kan zijn om de bewoners ondersteuning te bieden en ook om te verbinden naar de buurt’, vertelt Noordermeer.

Die beheerder voor de villa aan de Hoorn werd uiteindelijk gevonden. Het beheer is in handen van De Huischmeesters. De organisatie bestaat al sinds 2012 en richt zich op sociaal beheer. De Huischmeesters vangt al meer dan 3.000 mensen in Nederland op met het concept, zoals de pilot in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Lees ook: Gemeente wil daklozen huisvesten in pand van 1,5 miljoen euro aan de Hoorn