Verloren kort geding tegen jeugdzorgorganisatie GO! voor jeugd krijgt een staartje

Foto: Pixabay/Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Alphen aan den Rijn heeft als uitkomst van een kort geding een vordering van ruim 1.6 miljoen euro betaald aan GO! voor jeugd. De rechter heeft echter ook bepaald dat GO! mee moet werken aan een formeel onderzoek door onderzoeksbureau Ebben Partners.

Wettelijk staat vast dat GO! voor jeugd mee moet werken aan een formeel onderzoek naar de uitvoering van het contract met gemeente Alphen aan den Rijn. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Ebben Partners. Als uit dit onderzoek blijkt dat er voldoende gronden zijn voor een vordering voor geleden schade, kan de gemeente alsnog GO! of een andere betrokken organisatie aansprakelijk stellen. Dat staat in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Alphense gemeenteraad.

Onderzoek verloopt stroef

Onderzocht wordt of GO! voor jeugd aansprakelijk is voor grote oplopende wachtlijsten en tekortkomingen in dossiervorming en administratie. Er wordt gekeken of het voorkomen hiervan van GO! verwacht had mogen worden. Het onderzoek door Ebben Partners verloopt echter stroef.

Tijdens het kort geding heeft de rechter bepaald dat GO! mee moet werken. Nu dit niet het geval lijkt te zijn, heeft Ebben Partners een concreet actieplan opgesteld. Als de resultaten hiervan bekend zijn, wordt de gemeenteraad opnieuw geïnformeerd. Daarnaast is er een Q&A document van GO! met verschillende stellingen waar de gemeente het niet mee eens is.

Overigens heeft het geschil tussen gemeente en GO! geen gevolgen voor de nieuwe jeugdhulporganisatie Oog voor Thuis. In de brief wordt ook uitdrukkelijk gesteld dat de jeugdhulp medewerkers vanuit GO! zich altijd met hart en ziel hebben ingespannen voor de jeugdhulp.

Lees ook: Oude jeugdzorgorganisatie door rechter in gelijk gesteld, gemeente moet 1,5 miljoen euro betalen