Woonforte heft verbod op huisdieren in appartementencomplex Zaagmolen op, inwoners mogen toch dieren houden

Foto: Woonforte

ALPHEN AAN DEN RIJN - Inwoners van de Zaagmolen in Alphen aan den Rijn mogen sinds 30 juli toch wel hun huisdieren houden. In de huisregels stond eerder dat huisdieren niet waren toegestaan in de 91 woningen van de Zaagmolen, bedoelt voor starters en herstarters. Deze regel is echter inmiddels opgeheven, blijkt uit een brief van Woonforte aan de bewoners, die in handen is van Studio Alphen.

Op 21 mei dit jaar kregen alle inwoners van de 91 woningen een brief met daarin een herinnering van de huisregel. In deze brief kregen inwoners het verzoek om dringend een andere plek voor hun huisdier te vinden. Als ze dit niet deden, dan zouden de inwoners met huisdieren hierop worden aangesproken.

Deze brief viel niet in goede aard bij de bewoners, aangezien ze ten tijde van de brief last hadden van mankementen aan de woningen en voorzieningen voor fietsen en brommers nog ontbraken.

Verplicht huisdieren wegdoen blijkt juridisch niet mogelijk

Niet alle huurders gaven gehoor aan het verzoek van Woonforte. De woningcorporatie besloot daarom om te laten uitzoeken of het mogelijk is om huurders juridisch te kunnen verplichten om afstand van hun huisdieren te doen. Ondanks dat het in de huisregels staat, bleek het juridisch niet mogelijk de huurders te verplichten om afstand te doen van huisdieren.

Daarom heeft Woonforte het verbod op huisdieren herzien en stuurde op 30 juli een nieuwe brief aan de bewoners met daarin de mededeling dat het verbod is opgeheven. ‘Meerdere bewoners hebben aangegeven zelf in het bezit te zijn van een huisdier. Wij begrijpen dat deze bewoners hieraan gehecht zijn en mede vanwege die reden hebben we besloten om de regel te herzien.’

‘Regel niet aangepast om huurders met huisdieren te belonen’

Er waren echter ook bewoners van de Zaagmolen die het niet eens waren met de beslissing van Woonforte om het verbod op huisdieren op te heffen. Daarom deden zij hun beklag bij de woningcorporatie om de beslissing te herzien. ‘Deze regel hebben we niet aangepast om de huurders met huisdieren te belonen. Wanneer er sprake is van overlast door huisdieren hebben wij wel juridische mogelijkheden’, laat Woonforte weten.

De huisdieren mogen volgens Woonforte geen enkele vorm van overlast veroorzaken. ‘Hierbij gaat het om geluids- en stankoverlast of vervuiling van het terrein. Dit staat ook opgenomen in de huurvoorwaarden die bij het huurcontract horen.’

Woonforte is nog steeds van mening dat de Zaagmolen niet volledig geschikt is voor bepaalde huisdieren. De woningcorporatie adviseert daarom bewoners om er goed over na te denken voordat ze een huisdier nemen.

Lees ook: Alphense woningzoekenden krijgen straf als ze niet komen opdagen bij bezichtiging van woning